Fysik

Radioaktive henfald?

22. september 2009 af mawak (Slettet)

Hej, jeg er lidt i tvivl om følgende opgave, hvis der er nogle der kan hjælpe.

Nogle SI30 atomer bliver bestrålet med neutroner og bliver til SI 31, der er radioaktivt.

Bestråling forsætter i 20 timer og der dannes ligemange SI31 atomer pr. sek. Lige før bestrålingen ophøre (vil det sige 1 sek før slut?) hen falder der lige så mange kerner som der dannes. Jeg ved der er 590g SI31.  Jeg skal finde ud af, hvor mange procent af SI31, der bliver omdannet til fosfor atomer.

Mit bud er, at jeg skal starter med at finde ud af, hvor mange gange SI31 bliver halvveret i løbet af de 20 timer,

19,9/2,61=7,6 ca.   2,61 er halvveringstiden i år

så jeg siger at 0,59*0,5^7,6=0,003

0,003/590*100%=0,5%

Så det procentvise antal af SI31 atomer efter bestrålingen er 0,5% så 99,5% af dem må være omdannet? Er dette lidt for højt? Nogle der kan hjælpe. På forhånd tak :)


Svar #1
22. september 2009 af mawak (Slettet)

Hov, jeg har selvopaget en fejl. min a-værdi for den eksp.udvikling er jo ikke 0,5 men den kan findes ved at solve det her med a som den ubekendte T0,5=log(0,5)/log(a)  men skal min T0,5 være målt i timer eller sek? Jeg har nogle regne problemer, når jeg måler i sek, så er der nogle, der kan hjælpe?


Svar #2
22. september 2009 af mawak (Slettet)

Eller, kan jeg tage 100%*0,5^7,63=0,5% dvs. at der er 0,5% SI31 atomer tilbage. Virker det realistisk nok?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2009 af mathon

antal 31Si: No = (590 g)/(31 g/mol)*(6,02214·1023 mol-1) = 6,63361·1024


Svar #4
24. september 2009 af mawak (Slettet)

Det forstår jeg ikke helt, hvad skal man antallet af SI31 kerner til , når jeg skal finde ud af, hvad mange % der er tilbage?


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2009 af mathon

T½ for 31Si- henfald er 2,62 timer

-k = ln(1/2)/(2,62 h) = -0,26456 h-1

N = 6,63361·1024·e-0,26456·t          når t regnes i timer

A = -dN/dt = k*N

A = 0,26456·N


Skriv et svar til: Radioaktive henfald?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.