Matematik

optimering - indskrevet cylinder

23. september 2009 af EvilsanTa (Slettet)

 Opgave:

En cylinder er indskrevet i en kugle med radius=3. Hvilken højde h skal cylinderen have, for at dens rumfang bliver størst muligt?

Jeg kan simpelthen ikke komme frem til en foreskrift for denne, mangler hjælp?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2009 af peter lind

Det første du skal gøre med sådan en opgaver er at lave en tegning. Se på et snit gennem cylinderens akse. Aksen for cylinderen, en linie fra centrum ud til, hvor cylinderen rører kuglen og en linie fra dette punkt vinkelret ind på aksen er en retvinklet trekant, hvor du kender hypotenusen. Du kan af dette finde radius af cylinderen udtrykt ved højden. Derefter kan du så finde cylinderens rumfang udtrykt ved h.


Svar #2
23. september 2009 af EvilsanTa (Slettet)

 Altså det jeg har gjort ind til videre er følgende: (2h er anført for halvdelen er højden i cylinderen)

pyt: 2h + r = 3 --> r = 3 -2h, dette har jeg så indsat i formlen for rumfang i cylinderen.

V(cylinder) = h*pi*r^2 =h*pi*(3-2h)^2 = 9*pi*h + 4*pi*h^3 - 6*pi*h

Dette vil jeg så differentire, sætte det lig med nul og dernæst finde max..

MEN...! ovenstående har ikke nogen løsninger. SÅ jeg ved ikke rigtig hvor jeg har lavet fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. september 2009 af mathon

h2 + ((1/2)d)2 = 32

(1/4)d2 = (9 - h2)

Vcyl = (π/4)·h·d2 =  π·h·((1/4)d2) = π·h·(9 - h2) = -π·h3 + (9π)·h

V '(h) = (-3π)·h2 + (9π) ...............


Svar #4
23. september 2009 af EvilsanTa (Slettet)

 Tusind tak for hjælpen, så er den i vinkel :)


Skriv et svar til: optimering - indskrevet cylinder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.