Matematik

Brøker.

24. september 2009 af kartjoffel (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej. Håber i kan hjælpe mig.

første opgave lyder sådan her: "reducer følgende brøkudtryk".

a) 3/4 + 1/2

b) 20/3 - 15/6

c) 2 * 3/4

anden opgave lyder sådan her: "skriv følgende udtryk som en enkelt brøk".

a) 1/a + 3x/a


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2009 af Ken_Mad (Slettet)

Regneregler for brøker siger at når man lægger brøker sammen eller trækker fra, så skal de have fællesnævner. Dette kan gøres ved at forlænge eller forkorte, som sker ved hhv. at gange tæller og nævner med et tal eller dividere tæller og nævner med et tal.

Opgave A) det letteste er at forlænge 1/2 med 2. dvs: (2*1)/(2*2)=2/4 som lægges til 3/4 =5/4 =1 1/4

Opgave B) Her er det let at se at man kan forlænge 20/3 med 2 for at få fællesnævner:
(2*20)/(2*3)=40/6 som skal trækkes fra 15/6 =40/6-15/6=25/6 = 4 1/6

NB. Hvis man ikke lige kan overskue hvordan man finder en fællesnævner, kan man bare gange de to nævnere sammen, fx: 20/3-15/6 = (20*6)/(3*6)-(15*3)/(6*3)= 120/18 - 45/18 = 75/18 = 4 3/18 = som kan forkortes til
4 (3/3)/(18/3) = 4 1/6

Opgave C) Regneregler for brøker siger at når man ganger et helt tal med en brøk så ganger man tallet i tælleren:
(2*3)/4= 6/4 = 1 2/4 = 1 1/2

Anden opgave A)
Som sagt i starten så skal brøker have fællesnævner når de lægges sammen. Det har de, så de skal bare lægges sammen: (1+3x)/a
Når der kommer bogstaver ind i stedet for tal er regnereglerne stadig de samme.

Hilsen Kenneth.


Svar #2
24. september 2009 af kartjoffel (Slettet)

Tusind tak :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2009 af Smukkerose (Slettet)

er der en der vil være sød at checke, om jeg har regnede denne her rigtigt. ?

2*(-4) + (-3)*2 - (-5)

-8 +(-3)*2- (-5)

-8 +(-6) - (-5)

-8 +(-6) + 5

- 14 + 5

= -9


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2009 af Ken_Mad (Slettet)

er korrekt


Skriv et svar til: Brøker.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.