Matematik
Parsevals identitet
Jeg har 3 funktioner hvor jeg har skullet finde Fourierrækkerne i Cst osv. til dem.
De ser således ud:
f1(x) = sign(x)
f2(x) = x
f3(x) = |x|
Men det næste spørgsmål er: "Hvilke formler er Parsevals identitet ophav til i disse tre tilfælde?"
Og jeg kender godt ligningen til det, men jeg er egentlig ikke helt sikker på hvad jeg skal...
Fx. for sign(x), så er højresiden af hans formel, altså (1/2*pi)∫(-pi til pi)(|f(x)|2 dx) lig med 1.
Det samme mener jeg kommer til at gælde for ∑(n=-∞ til ∞)|cn|2.
Er jeg så færdig her, når jeg har vist at begge sider giver det samme, eller mangler der noget ?
Ja, som sagt er jeg ikke helt med på hvad det egentlig er jeg skal gøre.
På forhånd tak.
Svar #1
30. september 2009 af Erik Morsing (Slettet)
Prøv at spørge Fourier (altså ham her på Portalen), jeg mener ikke du er færdig, før du har fundet den korresponderende Fourier serie a0/2 +∑(ancos((πx)/L +bsin((nπx)/L), hvor [-L,L] er intervallet, men det er længe siden, jeg har haft det. Højresiden af identiteten giver Fourierkoeffecienterne.
Svar #2
30. september 2009 af Fourier (Slettet)
Lad os starte med at se på f2(x) = x.
1/(2π) ∫ -ππ |f2(x)|2 dx = 1/(2π) [∫-π0 x2 dx + ∫0π x2 dx ]
= 1/(2π) [π3/3 + π3/3 ] = π2 / 3.
Lad os nu starte med at se på Fourierkoefficienten af grad nul. Denne er lig med 0, da f2(0) = 0. Ellers opskriv integralet.
Udregn nu den n'te Fourierkoefficient.
Herefter tager du summen af alle Fourierkoefficienternes kvadrat.
Fra Parsevals Identitet må denne sum være lig med π2 / 3.
Ydermere skal vi bemærke at alle tre funktioner er stykkevist kontinuerte og begrænset på [-π,π].
Det samme gør du for f1 og f3.
Svar #3
30. september 2009 af TwoStates (Slettet)
For x får jeg an til at være:
an = i*((-1)n / n)*einx , hvor i selvfølgelig er kompleks.
Tager jeg den absolutte værdi af dette, kvadreret, får jeg 1 / n2 - hvordan kan det blive til pi2 / 3 ?
Svar #4
30. september 2009 af TwoStates (Slettet)
Hmmm, jo, det giver søreme pi2 / 3 :)
Men er det så det ?
Har jeg så fundet ud af, at dette er ophav til Parsevals identitet fordi de giver det samme ?
Svar #5
01. oktober 2009 af Fourier (Slettet)
Ja. Vi har beregnet to udtryk, som viser sig at være identiske. Parsevals Identitet siger netop dette. Det er ikke tryllekunst. :)
Svar #6
01. oktober 2009 af Fourier (Slettet)
Hvis man har to funktioner a,b : R → C, der begge er stykkevist kontinuerte og begrænset på [-π,π], og deres Fourierrækker er identiske, så må de to funktioner nødvendigvis være identiske, a = b.
Denne påstand følger netop af Parsevals Identitet, hvor det er velkendt, at der findes et punkt p ∈ [-π,π] såfremt
∫-ππ |f(t)|2 dt > 0, ∀t∈[-π,π] .
Skriv et svar til: Parsevals identitet
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
