Fysik

Statistisk fysik

02. oktober 2009 af µQuantum (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej med jer,

Jeg skal en dag igennem et kursus i statistisk fysik, og det kræver jo selvsagt en masse forståelse i statistik og sandsyndlighedsregning. Dette er dog noget jeg aldrig har været god til, tja jeg har faktisk været rigtig dårlig til både statistik og sandsyndlighedsregning, men det kunne jeg selvfølgelig godt tænke mig at få rådet bod på nu.

Har i nogle gode forslag til hvilke bøger jeg kan læse, således at jeg kan læse mig selv til en okay viden i statistik og sandsynlighedsregning (for fysikere), og jeg vil gerne starte helt fra bunden og så ellers læse mig vej op. Og hvis i samtidig kan give lidt kommentare til hvad der forventes af en fysikstuderende på ku på en bachelor ville de være super godt, altså er bevisførelse i højsædet eller bygger en fysikers tilgang mere på forståelse og brug af statistik og sandsynlighedsregning?

Jeg håber der er nogle som vil dele deres viden og erfaringer med mig, for jeg vil gerne være godt forberedt til den dag  jeg skal have kurset, så man ikke sidder og kæmpe med de trivielle ting.

Jeg takker på forhånd mange gange.

//Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #1
02. oktober 2009 af Jerslev

#0: Det er ret begrænset hvor meget egentlig statistik du skal kunne til statistisk fysik. Det bygger meget på kvantemekanikkens statistiske begreber, som du naturligvis vil lære i forbindelse med dine kurser i kvant..

- - -

mvh

Jerslev


Svar #2
03. oktober 2009 af µQuantum (Slettet)

Okay, men er der noget jeg kan læse på for at sætte mig op til både kurser i kvant og statistisk fysik? :))


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. oktober 2009 af Jerslev

#2: Ikke andet end det statistik og usikkerhedsberegning du kommer til at lære i forbindelse med eksperimentalfysik. Du kommer ikke til at stå i den situation, at du skulle kunne noget, du ikke har lært før; sådan er universitetet ikke indrettet. I hvert fald ikke her i Århus.

- - -

mvh

Jerslev


Svar #4
03. oktober 2009 af µQuantum (Slettet)

Nej det ved jeg, sådan er det heller ikke på KU, men nu er jeg bare lidt rusten til statistik så jeg ville rigtig gerne være på forkant, jeg pleger gerne at læse lidt op på emnerne før jeg starter kurset, så jeg er helt med, sådan føler jeg at det går bedst. Jeg har til vores laboratorieøvelser købt bogen An introduction to error analysis, som er ret god, men da jeg læste den må jeg være ærlig og indrømme at jeg hoppede det meste bevisførelse over, da det jo logisk nok byggede meget på statistik. Mit problem ligger også lidt i at jeg faktisk aldrig rigtig havde statistik i gymnasiet, så det er jeg jo lidt bange for giver bagslag nu. Jo altså vi havde lidt deskriptiv statistik, men det er vist også det :)

Bruger man meget tid på beviser for den statistik man laver eller handler det mest om at bruge det?

//Rasmus


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. oktober 2009 af Jerslev

#4: Du er fysiker; så bevisførelse er spild af tid. :)

Det statistik du skal bruge handler om at finde middelværdier ud fra et eventuelt kontinuert eller diskret fordeling af et eller andet; ikke meget mere end det.

Jeg tror, hvis jeg skal være ærlig, at du gør et for stort nummer ud af det. Lad de kommende kurser lære dig det, du skal lære, og så tag dem som de kommer. At koncentrere sig om kurser, man senere skal have, giver kun bagslag på de kurser, som man har p.t..

- - -

mvh

Jerslev


Brugbart svar (0)

Svar #6
03. oktober 2009 af QaZZaQ

Som Jerslev skriver, så vent med at bekymre dig for meget over det til du skal have kurset. Til den tid har du haft både kvantemekanik og termodynamik så du vil have mere styr på det. Og jeg kunne forestille mig at du vil få rigeligt at se til i forbindelse med disse kurser.

Hvis du dog alligevel sidder de sene aftentimer og er færdig med alle dine kvant opgaver, så kunne det vel ikke skade nogle at du kiggede lidt på noget basis sandynlighedsteori. Under forudsætning af at det stadig er Per Hedegård, og at I stadig bruger hans noter, så vil det første I skal gennemgå være netop dette; altså regneregler, Bayes formel, sandynlighedsfordelinger, tællestatistik og a priori sansynligheder. Hvis du kunne få fat i Hedegårds egne noter så tror jeg dette ville være optimalt. 


Skriv et svar til: Statistisk fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.