Fysik

svær fysik opgave omkring bølgelængde

08. januar 2005 af andreasc (Slettet)
sølvatomet kan have følgende energier:
K-skallen -25,51 eV
L-skallen -3,56 eV
M-skallen -0,53 eV

beregn bølgelængden af den foton, der udsendes når en elektron i sølvatomet skifter fra M-skallen til L-skallen

håber der er en som kan hjælpe. på forhånd tak og godt nytår ;)

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2005 af Peden (Slettet)

Se på forskellen i energierne, denne energi er så den energi som fotonen besidder. Ud fra den oplysning kan du ved hjælp af ligningen der beskriver sammenhængen mellem energi og frekvens finde bølgelængden.

Svar #2
08. januar 2005 af andreasc (Slettet)

jeg ville tro jeg skulle bruge
1/lamda = R * (1/m² - 1/n²)

men, kan ik få det til at gå op :/

jeg ved at facit skal give:
lamda = 410 nm

håber en vil forklare hvordan man kommer frem til det

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2005 af Peden (Slettet)

deltaE = (-0,53)-(-3,56) = 3,03eV

E = h * f (mener jeg)

c = lambda * f

Svar #4
08. januar 2005 af andreasc (Slettet)

jamen, ved den formel har jeg jo ingen af elementerne ? hvor har jeg frekvensen ? frekvensen = i Hz (periode pr tid)

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2005 af Peden (Slettet)

Du har E og du har h, så kan du finde f

Svar #6
08. januar 2005 af andreasc (Slettet)

hmm har forsøgt

jeg ved at h er 6,63*10^34 Js

f = E / h = 4,57 * 10^33 Hz


derefter skal jeg finde lamda:

c = 2,9979*10^8 m/s

lamda = c /f = 6,55996 * 10^-26

jeg må ha lavet en fejl, da det skulle give 410 nm

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. januar 2005 af Peden (Slettet)

Husk at du skal regne elektronvolt om til joule.

Svar #8
08. januar 2005 af andreasc (Slettet)

uhh det lykkedes... mange tak for hjælpen, og tak for den måde du hjalp på, så det ikke bare blev ren afskrivning ;)

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. januar 2005 af Peden (Slettet)

Hehe det er ok, det er et par siden jeg har regnet den slags opgaver, så det var nok mest derfor det kom lidt i etaper :)

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. januar 2005 af Epsilon (Slettet)

Selvom opgaven vist er besvaret nu, vil jeg lige påpege, at forslaget i #2 (Rydbergs formel) IKKE kan bruges. Dens gyldighed er begrænset til overgange i hydrogenatomet.

#6: Plancks konstant er nu godt nok (omtrentligt)

h = 6.63*10^(-34)J*s

og ikke 6.63*10^34 J*s, men du har tilsyneladende anvendt den korrekte værdi i beregningen alligevel.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #11
30. august 2009 af mcstudley (Slettet)

har samme opgave:D må lige spørge hvor du får tallet E fra? og hvad for en enhed det er?


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. august 2009 af mcstudley (Slettet)

lige meget har fundet ud af det:D


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. august 2009 af mathon

kort oversigt:
benyt:

K-skallen -25,51 eV = - 4,0871540*10-18 J    = -408,71540*10-20 J
L-skallen -3,56 eV = - 5,70375*10-19 J          = -57,0375*10-20 J
M-skallen -0,53 eV = - 8,48154*10-20 J         = -8,48154*10-20 J

λ = (h*c)/ΔE = (1,98645*10-25 J·m)/ΔE

................

1 eV =1,60218*10-19 J


Brugbart svar (0)

Svar #14
30. august 2009 af mcstudley (Slettet)

kan fandme ikke få facit ud af det..... er kommet til c/f=lampda      (2,9979*10^8m/s)/(4,5701*10^33Hz) = 6,55981*10^-26..... som jo skulle give 410nm


Brugbart svar (0)

Svar #15
30. august 2009 af mcstudley (Slettet)

jamen de du har skrevet i #13 giver stadig ikke facit 410nm.... :(


Brugbart svar (0)

Svar #16
30. august 2009 af mathon

ΔEM→L =  (-8,48154*10-20 J) - ( -57,0375*10-20 J) = 48,556 *10-20 J

λ = (1,98645*10-25 J·m)/(48,556 *10-20 J) = 4,09105 *10-7 m = 409,105*10-9 m = 409,105 nm

................
 

resultatet afhænger af evt. bortkastede eller afrundede decimaler


Brugbart svar (0)

Svar #17
30. august 2009 af mcstudley (Slettet)

ja ok nu kan jeg se det:D tak


Skriv et svar til: svær fysik opgave omkring bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.