Matematik

Halveringstid. Gitt % af gjenværende mengde, hvordan finde t?

13. oktober 2009 af kajafl (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Oppgaven lyder:

 "I farao amenhoteps grav har man funnet en mumie der C14-mengden1 i 1980 ble målt til
65,4% av den normale mengden i levende organismer.
Bruk dette til å regne ut når Amenhotep døde."

f(t) = f(0) * (1/2)^t/T

65,4 = 100 * (1/2)^t/5730

65,4/100 = (1/2)^t/5730

Hvad nu?


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Tag logaritmen på hver side.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. oktober 2009 af Walmart (Slettet)

log(65.4 / 100) = (t / 5730) * log(1/2)


Svar #3
13. oktober 2009 af kajafl (Slettet)

t = (-0,42 * 5730) / -0,30

t = 8022

Vil det si at farao døde for 1980-8022 = 6042 f.kr? 

Det virker feil da det er over 50% av mengden igjen og da burde farao ha dødd for mindre enn 5730 år siden! 


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: Tastefejl hos dig.

log(65.4/100) = -0.18.


Svar #5
13. oktober 2009 af kajafl (Slettet)

 aha, da blev det 3438 år, det kan stemme :)

tak for hjælpen!


Skriv et svar til: Halveringstid. Gitt % af gjenværende mengde, hvordan finde t?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.