Fysik

opdrift

14. oktober 2009 af chiqqa (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har to spørgsmål som jeg desværre ikke kan finde svar på..

Kan legemer flyde under vandet, altså det hverken synker til bunds eller flyder på overfladen?

Kan opdrift være større end tyngdekraften i vandet?

Jeg ved at det kan være større når der er tale om luften fx ved luftballoner.

mange tak :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2009 af Lurch (Slettet)

1. I princippet ja. Hvis opdriften og tyngdekraftene r præcis lige store, så kan genstanden være i stilstand under vand. Men i praksis vil det nok være tæt på umuligt,

2. Ja, for ellers ville der ikke findes både :)


Svar #2
14. oktober 2009 af chiqqa (Slettet)

Nåå... jeg troede ellers at det krævede ligevægt mellem Fopdrift og Ftyn for at ting kan flyde normalt på vandets overflade?

1. hvorfor er det umuligt? Hvis man fylder en flaske med noget vand, der kan man se at den synker lidt ned? eller er jeg gal på den.. hehe


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2009 af mathon

Kan opdrift være større end tyngdekraften i vandet?

Ja
men så vil legemet presses op med en del af sit rumfang over vandoverfladen
indtil

Vunder ·(1000 kg/m3)·g = Fop


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. oktober 2009 af MN-P (Slettet)

Man kan opleve at ting "flyder" i de lag i havet, hvor saltindholdet varierer.

Flere steder ligger der saltvand for neden i havet og ferskvand (brakvand) ovenår. Har en ting en massefylde der ligger over brakvands og under saltvandets, vil tingen flyde oven på saltvandet, men nede i brakvandet.

Hvis opdriften er større end tyngdekraften går tingen til vejrs, så den evt kommer til at flyde med en del over vandet.


Svar #5
15. oktober 2009 af chiqqa (Slettet)

jeg tror ikke jeg forstår det helt?

Det kræver at Fopdrift = Ftyng for at ting kan flyde på vand

Når Fopdrift er større end Ftyng går tingen til vejrs? hvad vil det sige?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. oktober 2009 af mathon

går ikke til vejrs
men presses opad, så en større del af legemets rumfang ligger over vandoverfladen,
indtil
opdriften ækvivalerer tyngden af den fortrængte væskemængde

Fop = (Vunder·ρ)·g


Skriv et svar til: opdrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.