Fysik

HJÆLP

16. oktober 2009 af hjælp88 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 En kasse med massen m ligger på et bord. Der trækkes i kassen med en kraft, F , hvis vinkel med vandret er θ. Den kinematiske friktionskoefficient mellem kasse og bord er kμ . Kassen ønskes trukket så den har en bestemt acceleration a.
Bestem den vinkel θ ved hvilken kraften F bliver minimal.

F[x] = T cos(theta) - F[k]

F[y] = T sin(theta) + F[n] - m g

Summen af F[x] og F[y] er kraften F


F = sqrt (T cos(theta) - F[k])^2 + (T sin(theta) + F[n] - m g)^2

kan ikke komme længere og ved ikke hvor rigtigt det er???


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Det giver ingen mening at sige "hvis vinkel er vandret med θ". Skal der ikke stå: "der danner vinklen θ med vandret"? Og en anden ting: Den lodrette vektorkomposant får du ikke brug for, da tyngdekraften modsvares af bordets tryk opad på kassen. Men det er selvfølgelig rigtigt, at en vektorligning i planen er ensbetydende med to skalære ligninger (og med tre i rummet). Du skal starte med at tegne det - altid, det er uundværligt med en god tegning. Så skal du bruge, at den resulterende kraft er lig summen af de kræfter, der virker på kassen Fres = osv. Du får altså en enkelt skalær ligning, hvor du skal finde differentialkoeffecienten og sætte den lig 0 og derefter finde, hvilken vinkel det svarer til. Nu har du lidt at starte med.


Svar #2
16. oktober 2009 af hjælp88 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke skal brug Fy, da jeg skal bruge den til at finde normalkraften.

mit udtryk er

F*cos(v)-((mg-F*sin(v))*u)=0


Skriv et svar til: HJÆLP

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.