Matematik

Regning med Ln(x)

17. oktober 2009 af Fnullar (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

1000/(1+9e-3a) = 800

Det her er et problem jeg ikke kan komme rundt om: Jeg skal finde a.. Men jeg får hele tiden et tal der ikke hænger sammen med facit, ca 2.4 eller minus tal.. Så jeg laver store regnefejl åbenbart, og jeg tror det er pga. Ln(x)..

Facit er:

a = (2ln(6))/3 eller ca. 1.19

Er der nogen der kan forklare mig hvordan man kommer frem til denne løsning? jeg skal snart til eksamen så jeg vil meget gerne forstå det her. Jeg har kigget på nettet efter regneregler, hvilket jeg har fundet nogen stk af, men jeg forstår ikke regnereglerne i brug.. Jeg håber der er en derude der kan hjælpe :)

Mvh Kate :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. oktober 2009 af mathon

1000/(1+9e-3a) = 800

10/8 = 1+9e-3a

(5/4) - (4/4) = 9e-3a

(1/4) = 9e-3a 

(1/36) = (1/e3a)

36 = e3a

ln(36) = 3a

a = ln(36)/3 ≈ 1,19451


Svar #2
17. oktober 2009 af Fnullar (Slettet)

Ej hvor fedt :) Tusind tak!

 Jeg prøvede at regne det ud på en hel anden måde... Det her er noget nemmere, mange tak :) Jeg kigger det lige igennem og ser om jeg forstår det helt!


Svar #3
17. oktober 2009 af Fnullar (Slettet)

Okay... Det er ret dumt det her spg. men hvordan fungerer det her: (er simpelthen så skod til regneregler)

(1/4) = 9e-3a

(1/36) = (1/e3a)

36 = e3a
 

altså du ganger med 9 på begge sider.. Hvordan kan det påvirke hvad e er opløftet i så det bliver positiv..? Er det fordi du dividerer det med sig selv? Og er der en regneregl omkring dette? Jeg kan godt se det logiske i det, men forstår det altså ikke helt :) Hvis du har tid til at svare) På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #4
17. oktober 2009 af Jerslev (Slettet)

#3: 1/exp(3a) = exp(-3a) = (exp(3a))-1


Svar #5
17. oktober 2009 af Fnullar (Slettet)

Takker mange gange! :)


Skriv et svar til: Regning med Ln(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.