Matematik

vektorer

25. oktober 2009 af Rina68 (Slettet) - Niveau: A-niveau

A84,3) er et punkt i planen. En linje l i planen er bestem ved at den går iennem punktet A og har normalvektorern (1 over 2). En anden linje m i planen er bestem ved at den ligeledes går igennem punktet A og at den er ortogonal på l.
Bestem en ligning for hver at linjerne l og m.

Hvilken formel anvender jeg her?

B: l´s skæringspunkt med y aksen kaldes B og m´s skæring med x-aksen kaldes C.
Bestem koordinatsættene til punktern B og C.

Jeg har lavet en tegning og kan se at de skærer i (0,5) og (5,0)

Men hvordan viser jeg det?
Det er vel ikke OK bare at udlede det fra en tegning?


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. oktober 2009 af jeuer574 (Slettet)

du kender normalvektoren og et ounkt på linjen, så du anvender formlen: ax+by+c=0.. hvor a og b er normalvektorens koordinater, og c findes ved at indsætte punktet koordinater på x og y's plads...

når du har fundet l og m's ligninger, kan du derefter indsætte i l's ligning x  = 0 og i m's liging y = 0, og derfra får du skæringspunkterne med y-aksen for l og x-aksen for m...


Svar #2
25. oktober 2009 af Rina68 (Slettet)

Det vl sige at a= 1 og B= 2  fundet fra min normalvektor 1 over 2.

Og min c bliver så: 1*4 + 2*3 + c= 0

Det vil så sige at min c= -10

Er det korrekt forstået?


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. oktober 2009 af jeuer574 (Slettet)

ja det er det ... og det giver så ligningen x+2y-10=0 .. her kan du så isolere y, så du får den til at være så den er nem at tegne ud fra..


Svar #4
25. oktober 2009 af Rina68 (Slettet)

genialt

takker


Skriv et svar til: vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.