Biologi

Blodsukker

25. oktober 2009 af åkinåk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Er det rigtig forstået at:

Druesukker og cola er monosakkaride stoffer, som hurtigt får blodsukkeret til at stige, men også hurtigt falder igen -> dvs. at hvis man indtager f.eks druesukker, vil man hurtigt få en fornemmelse af energi, men som også hurtigt forsvinder igen.

Toastbrød og mælk er disakkaride stoffer, som får blodsukkeret til at stige knap så højt, men til gengæld strækker sig lidt længere -> dvs. at man ikke får en masse unødig energi på én gang, og at man har energi lidt længere.

Rugbrød er polysakkarid, som kun får blodsukkeret til at stige en smule -> dvs at kroppen får noget at arbejde med, og derfor sker der ikke det store udsving.

Spørger på baggrund af en rapportøvelse hvor vi skal undersøge optagelsen af glukose fra tarmen i forbindelse med indtagelse af henholdsvis 1) druesukker, 2) cola, 3) let-mælk, 4) toastbrød og 5) rugbrød.

Umiddelbart ville jeg jo mene at rækkefølgen skulle være:

1) druesukker, 2) cola, 3) toastbrød, 4) mælk, 5) rugbrød

MEN, resultaterne viser følgende rækkefølge:

1) druesukker, 2) toastbrød, 3) cola, 4) rugbrød, 5) mælk

Hvad er det der kan spille ind?


Brugbart svar (1)

Svar #1
26. oktober 2009 af Ferus (Slettet)

Det osmotiske tryk kan spille ind. Mener det er grunden til at eksempelvis maltodextrin (polysakkarid) ligger med et højere glykæmisk index end druesukker


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. oktober 2009 af Ferus (Slettet)

Derudover består Cola AFAIK mest af fructose som har en anelse lavere GI-index idet det først skal omdannes til glucose i leveren.


Skriv et svar til: Blodsukker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.