Matematik

Differentialligning med e

31. oktober 2009 af Heksin (Slettet) - Niveau: A-niveau

 dy/dx = e^(x-y)

Hvis jeg har forstået rigtig så kan jeg regne sådan her:

dy/dx = ex/ey

∫ey * dy = ∫ex * dx

ey = ex + c

men hvordan får jeg så y til at stå alene?


Brugbart svar (0)

Svar #1
31. oktober 2009 af peter lind

Find logaritmen af de 2 sider.


Svar #2
31. oktober 2009 af Heksin (Slettet)

 Log(ey) = Log(ex+c)

y = x +c

Er det kun på dette der skal gøres?

Hvad menes der så med at jeg skal finde den løsningskurve der er lineær?


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2009 af Exupery (Slettet)

log(e^y) giver ikke y...

Du skal bruge ln og så skal du overveje ln(e^x+c)...


Svar #4
31. oktober 2009 af Heksin (Slettet)

 ln(ey) = ln(ex) + ln(c)

y = x +ln(c)

hvad så mere ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
31. oktober 2009 af peter lind

ln(a+b) ≠  ln(a)+ln(b). Du kan ikke gøre mere ved den generelle løsning.

At løsningskurven er lineær betyder at du skal finde den løsning, der har formen y=ax+b.  Du kan enten sætte udtrykket ind i den oprindelige ligning for at finde a og b eller du kan finde hvilket c i den generelle løsning, der giver en lineær funktion.


Svar #6
31. oktober 2009 af Heksin (Slettet)

 Så må det vel blive y = ln(ey+c) !?


Brugbart svar (0)

Svar #7
31. oktober 2009 af peter lind

ja


Skriv et svar til: Differentialligning med e

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.