Fysik

fjeder

31. oktober 2009 af nunu1989 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

En masseløs fjeder med federkonstant = 150 N/m, er anbragt op ad et skråplan, der danner vinklen 60 grader med vandret. I forsøget slippes en klods med masse 0,300 kg i afstanden langs skråplan d= 0,500 m

Hvad bliver fjederens maksimale sammentrækning, hvis det antagess, at der ikke er gnidning mellem klods og skråplan??

Jeg har brug for hjælp.... Ku ikke løse opgaven..


Brugbart svar (1)

Svar #1
31. oktober 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Har du tegnet det op?. Det er vigtigt. Hvis du har så indtegn den kraft, der hviler på klodsen (det er tyngdekraften, den virker lodret nedad), den skal du opløse (finde komposanten i bevægelsesretningen). Du kan finde forlængelsen af ligningen F = -k*d, k>0, det skal være -k, da kraften virker modsat retningen. Heraf kan du finde d


Svar #2
31. oktober 2009 af nunu1989 (Slettet)

Hvad skal jeg med den vinkel jeg har 60 grader...

F tyngde = m*g= 0,400 kg * 9,82


Brugbart svar (0)

Svar #3
31. oktober 2009 af mathon

Ffjeder = -k·x

|Ffjeder| = (150 N/m)·(0,500 m) = 75 N

(75 N) = (0,300 kg)·|a|


Svar #4
31. oktober 2009 af nunu1989 (Slettet)

men skal man ikke den vinkel til noget??


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Jo selfølglig skal du det, ellers var der jo ingen grund til at opgive den. Du skal bruge, at klodsens kinetiske energi, når den rammer fjederen ½mvf2 er omsat til potentiel energi i fjederen. Der er jo ingen tab i form af varme eller gnidning. Fik du tegnet det? Det er lidt svært at forklare uden en tegning, men du skal desuden betragte d = ½ m som hypotenusen i en retvinklet trekant, hvor den ene katete er faldhøjden (der svarer til frit fald). Man kan ikke bare regne kræfter ud ligesom skalære størrelser, man er nødt til at have retningen med, så kraften på klodsen, hvor T er tyngdekraften er Tsin(60 deg), hvis vi regner nedad for positiv.


Brugbart svar (0)

Svar #6
01. november 2009 af mathon

#4
    af din tegning ses,
    at

    Ftyngdekomposant = Ffjeder

    m·g·sin(α) = k·Δx

    Δx = (m·g·sin(α))/k


Svar #7
01. november 2009 af nunu1989 (Slettet)

Tegningen er vedhæftet nu

Vedhæftet fil:Fysik.doc

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. november 2009 af Erik Morsing (Slettet)

Komposanten langs skråplanet er mgsin(60 grader, så -150*d=.3*9.8*(√3/2), hvoraf d = -1,7 cm


Skriv et svar til: fjeder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.