Matematik

funktioner og analyse af det

03. november 2009 af smukkedivadiva (Slettet)

hey derude,

Jeg har en opgave jeg er i tvivl om.

den lyder således:


Når en bestemt type gammastråler sendes gennem en blyvæg, er der følgende
sammenhæng mellem intensiteten I0 før passage gennem blyvæggen og intensiteten I 0I
efter passage:

I = I0 * e^-0.0393x


hvor x angiver blyvæggens tykkelse, målt i mm.


a) Beskriv, hvilken information funktionen giver om reduktion af
gammastrålingens intensitet.

MIT SVAR:
 

Ud fra denne funktion, ved vi at reduktionen af gammastrlingens intensitet er eksponentiel aftagnende.
Argumentation for at den er aftagende, er at normalt er eksponentielle funktioner skrevet sledes:
y=b*a^x

Hvis vi regner den ovenstende funktion, s det ligner denne slags, bliver funktionen til:

e^-0,0393 = 0,9614

dvs.

I = I0 * 0,9614^x

Da a her er 0<a<1, glder det at funktionen er aftagende.

Vi kan ud fra funktionen regne ud hvad halveringstykkelse er for strålen:

T1/2 = ln (0,5) / ln(0,9614)

Heraf fåes:

T1/2 = 17,64

Heraf kan vi yderlig sige at gammastrlingens intensitet vil blive reduktseret til det halve af startsintenseteten nr man benytter en blyvæg p 17,64 mm tykkelse.

Er dette rigtigt ?.. og er der mere at sige om opgaven ?

På forhånd taaak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. november 2009 af vindhansen (Slettet)

 Fremgangsmåden er rigtig. Man kan også se at eksponentielfunktionen er aftagende når k = -0,0393 er negativ. T1/2 kan også bestemmes som

T1/2 = ln(1/2)/k

Jeg har ikke kontrolleret de beregnede værdier.


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. november 2009 af mathon

halveringstykkelsen hedder og ikke T½,

da der overhovedet ikke forekommer t i

I = Io·0,9615x

X½ = 17,66 mm


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. november 2009 af mathon

dI/dx = ln(0,9615)·Io·0,9615x = -0.0393·I

((dI/dx)/I)·100% = -0.0393·100% = -3.93%

dvs

intensiteten aftager med ca. 4% pr mm Pb-forøgelse


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. november 2009 af vindhansen (Slettet)

Du har ret det burde være rettet. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. april 2012 af ctarp (Slettet)

Hvad  er "dl" og "dx" ?


Skriv et svar til: funktioner og analyse af det

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.