Fysik

Kræfter

12. november 2009 af elissa92

Hvis jeg skal beregne kræften på en dame der står stille, skal jeg så ikke bruge denne formel:

m * 9,82N/kg?

Hvis jeg skal bruge denne formel, så ved jeg ikke hvilken formel jeg skal bruge, for at beregne den kræft, der påvirker damen mens hun falder ned fra en klippe.


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. november 2009 af peter lind

Det er når hun falder frit du skal bruge den formel. Står hun stille er de resulterende kræfter 0.


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. november 2009 af maddse (Slettet)

Når hun står stille modsvares påvirkningen m*g af en lige så stor modsatrettet kraft fra jorden, således at den resulterende kraft er nul.

Når hun falder påvirkes hun kun af tyngdeaccelerationen g.


Svar #3
12. november 2009 af elissa92

Okay. Men hvis nu hun var en elastikspringer, som vejer 60kg, og elastikken er 8 m lang og har en fjederkonsstant på 230 N/m, skal jeg så beregne størrelsen har den kraft, der påvirker hende. Sådan har jeg gjort:

Ffjeder = -k *x

Ffjeder = (60kg * 9,82 N/kg) - (230N/m * 8) = 1250,8 N

Er det rigtigt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. november 2009 af peter lind

Det du har i den anden ligning er ikke fjederkraften; men den resulterende kraft af tyngdekraften og elastikkraften, når denne har strukket sig med 8 m altså blevet 16 m lang.


Svar #5
12. november 2009 af elissa92

Nårh ja, jeg mente også 7 m - ikke 8 m. Men hvilken formel skal jeg så bruge, hvis jeg ikke skal bruge den, jeg har skrevet?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. november 2009 af peter lind

Fald mindre en 8 m: F = mg

Fald større ned 8m:  F = mg -kΔx, hvor Δx er forlængelsen af fjedern.

Det bemærkes at jeg har brugt dine forteg, hvilket svarer til at positiv retning er ned mod jorden.


Svar #7
12. november 2009 af elissa92

Okay, denne formel har jeg også brugt i #3, hvor jeg i stedet for 7, har brugt 8; har rettet det :)

Men hvordan beregner jeg størrelsen af kræften når hun har været helt nede og er på vej op og befinder sig 15 m under udspringsplatformen?

Den kan jeg ikke helt finde ud af :/


Brugbart svar (0)

Svar #8
12. november 2009 af peter lind

Det er samme formel du skal bruge


Svar #9
12. november 2009 af elissa92

Men det er 2 forskellige spørgsmål, jeg får i samme opgave. Er du sikker på, det er den samme formel jeg skal bruge?


Skriv et svar til: Kræfter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.