Matematik

Beregning af areal

14. november 2009 af Anonym2397 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Hej...

Jeg har brug for noget hjælp.

Hvordan beregner man arealet af rektanglet, hvis det røde kvadrat er 1 cm2.

(Jeg har vedhæftet opgaven)

Vedhæftet fil: matematik.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. november 2009 af Duffy

Mål det røde kvadrat med en lineal.

Er siden 1 cm kan du let måle hele figueren.

Den er 10 høj og 9 bred.

I alt 10 cm x 9 cm =


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. november 2009 af Rallerfar123 (Slettet)

10 cm x 9 cm =90cm nemt og enkelt :)


Svar #3
15. november 2009 af Anonym2397 (Slettet)

Jeg har fået af vide, at jeg ikke må bruge lineal. Så jeg skal BEREGNE arealet.

Har i nogle ideer til, hvordan man så skal gøre det? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. november 2009 af Rallerfar123 (Slettet)

Sådan en lille rød firkant er 1 x 1cm hvilket svarer til 1 cm2.

Du kan lave spørgesmålet om og spørge: Hvor mange af de små firkanter (som er 1cm2) kan være i rektanglet ?

Der kan være 90 af de små røde firkanter, hvis en lille rød firkant er 1cm2, så 90 er 90 cm2 (90x1cm2 = 90cm2)

Håber det var klart nok.


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2009 af Rallerfar123 (Slettet)

I matematik er de små firkanter ALTID ligemed 1cm2 (1cm x 1 cm)


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. november 2009 af Duffy

Det er umuligt at løse opgaven, hvis man ikke får oplysninger om hvordan de andre kavdrater forholder sig til kvadrat FLO.


Brugbart svar (0)

Svar #7
15. november 2009 af Rallerfar123 (Slettet)

Duffy, jeg er uenig med dig, man kan jo gøre sådan som jeg har beskrevet.


Svar #8
16. november 2009 af Anonym2397 (Slettet)

Den person, som jeg har fået opgaven af, vil have, at man kan bevise alle de ting, som man bruger til at beregne arealet med. Så jeg må ikke bare gå ud fra, at der kan være 90 af de røde kvadrater i rektanglet. Jeg skal på en eller anden måde bevise det. 

  


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. november 2009 af Rallerfar123 (Slettet)

du kan tælle dig frem til det? det er ikke gæt.


Brugbart svar (0)

Svar #10
17. november 2009 af Duffy

yeswecan

Hvor kommer opgaven fra? Kan du skrive den tilhørende tekst, som opgaven har, her?

Hvilket niveau er opgaven tiltænkt?


Svar #11
17. november 2009 af Anonym2397 (Slettet)

Jeg har fået den af en lærer. På opgaven står der: BEREGN arealet af rektanglet, hvis det røde kvadrat har et areal på 1 cm2.

Opgaven er tænkt til 9. - 10. klasse.


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. november 2009 af Rallerfar123 (Slettet)

yeswecan, så er den beregning som jeg tidligere har lavet også rigtigt :)


Brugbart svar (0)

Svar #13
18. november 2009 af Duffy

Rallerfar123 må bide i græsset :-)

Nu har jeg løst opgaven UDEN BRUG AF lineal og KUN ved beregning.

Resultatet er, at x = 6 og y = 5 (så arealet af rektanglet er 143 cm2)

Jeg vil give detaljerede udregninger senere, men jeg kan her løfte sløret for beregningsmetoden:

Der skal gælde at de 6 kvadrater skal udgøre et fuldstændigt regullært rektangel. Dvs at summen af de 6 kvadrater skal være lig med produktet af de to sider i rektanglet, de er jo et og samme areal.

Der skal med andre ord gælde, at

(x + y) (x + (x + 1)) = (y + (y-1) + (y-1)) ( x + y)

[øverste side gange højre side = venstre side gange øverste side ]

og at

 y^2 + x^2 + 2·(y - 1)^2 + (x + 1)^2 + 1 = (x + y) (x + (x + 1))

[arealsummen af de 6 kvadrater = øverste side gange højre side]

regn nu selv videre...

Det der undrer mig ved denne opgave er sværhedsgraden. Dette her er det ikke mange folkeskoleelever der kan regne. :P

 


Svar #14
18. november 2009 af Anonym2397 (Slettet)

Tusind tak :D

Du må meget gerne give mere detaljerede udregninger på et tidspunkt...(Hvis du altså har tid) :P


Brugbart svar (0)

Svar #15
18. november 2009 af Rallerfar123 (Slettet)

Duffy, jeg giver op :) Vidste ikke det at det skulle være så kompliceret )))


Brugbart svar (1)

Svar #16
18. november 2009 af Duffy

Det drejer sig om at koge det ned til to ligninger med to ubekendte.

Vi har - som før omtalt i #13:

(x + y) (x + (x + 1)) = (y + (y-1) + (y-1)) ( x + y)

dette giver

(x + y)·(2·x + 1) = (x + y)·(3·y - 2)

og efter forkortelse har vi

(2·x + 1) = (3·y - 2)

Isolerer vi x heri fås

x = 1,5·(y - 1)

denne værdi for x indsættes i

y^2 + x^2 + 2·(y - 1)^2 + (x + 1)^2 + 1 = (x + y) (x + (x + 1))

således fås

y^2 + (1.5·(y - 1))^2 + 2·(y - 1)^2 + (1.5·(y - 1) + 1)^2 + 1 = (1.5·(y - 1) + y)·(2·(1.5·(y - 1)) + 1)

og der reduceres til

y = (19/20)·y +1/4

herved fås

1/20·y = 1/4

hvoraf

y = 5


x findes nu let vha udtrykket [ x = 1,5·(y - 1) ]


x = 1,5·(y - 1)

x = 1,5·(5 - 1)

x = 6
 


Svar #17
19. november 2009 af Anonym2397 (Slettet)

Mange tak :D


Svar #18
19. november 2009 af Anonym2397 (Slettet)

Duffy...

Hvordan har du fået reduceret ligningen til

y = (19/20) • y +1/4 

Og hvordan har du fået det til at give x = 1,5 • (y - 1), burde det ikke give x = 1,5 • (y - 3) ?

(2•x + 1) = (3•y - 2)

x = 1,5 • (y - 1)
 


Brugbart svar (0)

Svar #19
19. november 2009 af Duffy

burde det ikke give x = 1,5 • (y - 3) ?

Nej! Hvorfor det?


Svar #20
20. november 2009 af Anonym2397 (Slettet)

Skal man ikke minusse med 1, for at få 1 fjernet fra venstre side af lighedtegnet. Og så skal man også minusse med 1 over på den anden side af lighedstegnet, og så vil det vel give -3, i stedet for -2 ??

Måske er det fordi, at jeg ikke kan gennemskue, hvordan du er kommet frem til x = 1,5 • (y - 1)

Håber at du stadig vil hjælpe mig :D


Forrige 1 2 Næste

Der er 31 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.