Fysik

Energi omdannelse

18. november 2009 af Peterx (Slettet) - Niveau: C-niveau

I en termobeholder er der 0,500kg vand med temperaturen 16,0°C. Vi opvarmer et lod til 100°C og nedsænker det i vandet. Loddets masse er 0,100kg. Efter et stykke tid har vandet og loddet opnået samme temperatur, nemlig 19,5°C. Hvilket metal kan loddet være lavet af?
 

Hvordan udregner jeg dette? Evt. hvilke formler eller et hint.

Jeg har kigget overalt i min bog samt på nettet, men er ikke i stand til at finde noget.

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#0: Bestemt loddets specifikke varmekapacitet.


Svar #2
18. november 2009 af Peterx (Slettet)

 Ja, det er jeg klar over, men hvilken formel vil man bruge?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#2: Har du selv et forslag på det?


Svar #4
18. november 2009 af Peterx (Slettet)

nej:P


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#4: Du har at gøre med opvarmning og nedkøling, så hvordan regner du normalt på det?


Svar #6
18. november 2009 af Peterx (Slettet)

 E = c * m * ?t

Men jeg kender hverken E eller c? og vi har jo en starttemperatur for begge stoffer, men én fællestemperatur. 

Hvilke vil vi så bruge i beregningen?


Brugbart svar (1)

Svar #7
18. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#6: Hvor kommer energien til opvarmningen af vandet fra? Hvad sker der med loddet, når det nedsænkes i koldt vand?


Svar #8
18. november 2009 af Peterx (Slettet)

Det her må vel være den mængde energi vandet får tilført, og derved også den energi loddet mister?

Men hvordan udregner jeg så c for loddet?

E = 4186 * 0,5 * (19,5 - 16) = 7325 J

Mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #9
18. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#8: Husk enheder!

Men du har helt ret, at den energi vandet får tilført skal komme fra loddet.


Svar #10
18. november 2009 af Peterx (Slettet)

 enhederne husker jeg skam, de er bare besværlige at skrive ind her.

Men jeg bliver jo på en eller anden måde nødt til at vende formlen for loddet.. noget lignende

7325 J = c * 0,1 * (100 - 19,5)

c = 7325 / 0,1 / (100 - 19,5) = 909,94   ??

Det passer jo næsten med Aluminium, men hvorfor ikke præcis 900?


Brugbart svar (1)

Svar #11
18. november 2009 af Jerslev (Slettet)

#10: Hvis du lavede forsøget i virkeligheden, ville al varmen fra loddet gå til opvarmning af vandet?


Svar #12
18. november 2009 af Peterx (Slettet)

Mange tak :)


Skriv et svar til: Energi omdannelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.