Fysik

Fysikforsøg - Isens smeltevarme

18. november 2009 af Gomar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hi, jeg er i gang med at lave databehandling for min fysikforsøg, isens smeltevarme. Jeg har lidt svært ved det, er der så nogen der kan hjælpe til, da det er virkelig vigtigt.

Det antages, at systemet med is og lunkent vand er isoleret, og der derfor er energibeva-relse. Det betyder at:

ΔEis + ΔEisvand + ΔEvand = 0

Opskrevet med ovenstående betegnelser lyder ligningen:
mis × Lis + mis × cvand × Δtisvand + mvand × cvand × Δtvand = 0

Nu kan isens smeltevarme Lis beregnes med resultaterne fra skemaet.
• Flyt om på ovenstående ligning og opskriv en ligning for smeltevarmen Lis=…
• Udregn Lis i hvert eksperiment og find middelværdien.
• Udregn den procentiske afvigelse fra tabelværdien:

Ltabel = 334 400 J/kg = 334,4 J/g

• Under smeltningen flyder isen ovenpå og modtager varme fra luften. Hvad bety-der det for den fundne værdi for Lis? Nævn andre fejlkilder.
 

(Jeg forstår intet af, hvordan jeg skal lave det, så defor håber at I kan hjælpe mig hurtigst muligt).

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2009 af 150972 (Slettet)

Begynd med at opskrive en ligning for smeltevarmen. Naar det er gjort, vend da tilbage.


Svar #2
18. november 2009 af Gomar (Slettet)

Δtisvand = tslut - 0 °C = tslut
Forsøg1: Δtisvand = 8 ? C – 0 ? C = 8 ? C
Forsøg 2: Δtisvand = 8 ? C – 0 ? C = 8 ? C
 

Er det det du mener?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. november 2009 af 150972 (Slettet)

 Nej du skal flytte rundt paa:


mis × Lis + mis × cvand × Δtisvand + mvand × cvand × Δtvand = 0

og isolere Lis


Svar #4
18. november 2009 af Gomar (Slettet)

Aha, og hvordan skal je kunne gøre dette?


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. november 2009 af 150972 (Slettet)

 Matematik. Du skal isolere Lis. Du kan begynde med at traekke  (mvand x cvand x ?tvand) fra paa begge sider af lighedstegnet


Brugbart svar (0)

Svar #6
18. november 2009 af 150972 (Slettet)

 Saa skal der divideres paa begge sidder og til sidst har du isoleret Lis.


Svar #7
18. november 2009 af Gomar (Slettet)

Jeg kan slet ikke finde ud af det. Problemet er, at jeg har lige lært, hvordan man isolere noget fx. x i matematikken. Derfor har jeg sådan set ikke helt styrre på det


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. november 2009 af mathon

mis × Lis + mis × cisvand × ΔTisvand + mvarmtvand × cvarmtvand × ΔTvarmtvand = 0

mis × Lis  = -mvarmtvand × cvarmtvand × ΔTvarmtvand - mis × cisvand × ΔTisvand

mis·Lis =  -(mvarmtvand + misc·(ΔTvarmtvand - ΔTisvand)             da cvarmtvand = c = cisvand (groft taget)

Lis = (mvarmtvand/mis + 1)·c·(ΔTisvand - ΔTvarmtvand)                 c = 4,186 J/(g·C)

.........

ΔT er ens målt i K og i C


Svar #9
20. november 2009 af Gomar (Slettet)

Mange tak Mathon, du har reddet mit liv hehe.


Skriv et svar til: Fysikforsøg - Isens smeltevarme

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.