Fysik

kollision

20. november 2009 af sofiemadseeen (Slettet)

HJÆLP!!!!!

 Klods A har massen 2m og bevæger sig mod højre på et glat bord med fart v . Den kolliderer med klods B, der har massen 3m, og som før kollisionen er i hvile.
Klods B har en uspændt fjeder med fjederkonstant k monteret i venstre side.
Fjederen sammenpresses under kollisionen. Efter kollisionen har klods A ikke længere kontakt med fjederen.

a) Bestem klodsernes hastigheder efter kollisionen.

er tvivl om jeg skal benytte ligningen ½mv^2 eller p=mv

Under den del af bevægelsen hvor fjederen trykkes sammen vil der være et tidspunkt hvor begge klodser har samme hastighed, 0 v . Fjederen er netop da maksimalt sammenpresset.
b) Bestem hastigheden v_0 samt fjederens maksimale sammenpresning under kollisionen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. november 2009 af peter lind

Du skal i begge tilfælde bruge båd impuls og energibevarelse. Spørgsmål a er det fuldstændige elastiske stød, som du formodentlig har lært om.


Svar #2
21. november 2009 af sofiemadseeen (Slettet)

jeg vil gør følgende ...

før

½ m_A*v_A^2=½m_B*v_B^2   heraf isolerer jeg v_B og v_A

efter 

v_A - v_B= - (v_B - v_A)


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. november 2009 af peter lind

Du kan kun isolere enten VA eller VB fra den første ligningen. Jeg kan ikke se at den ligning har noget med før at gøre. Før er hastigheden af  A lig med v og hastigheden af klods B er 0. Energisætningen siger så at ½mAv2= ½mAvA2+½mBvB2, hvor VA og VB er hastighederne af klodsene efter støddet. Den anden ligning er indholdsløst. Den siger blot at 0=0. Det vil nok være nemmere at isolere en af hastighederne fra impulsbevarelsen og sætte den ind i energibevarelsen. Det giver en andengradsligning i den ubekendte.


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2009 af Kristiangh (Slettet)

Der er både Kinetisk energi bevarelse og bevarelse af impuls da man må opfatte sammenststødet som et elastisk stød pga. fjederen. Se s. 262 og 263 i University Physics. Her udledes der udtryk for V_A2(8.24) og V_B2.(8.25). Spm. b kan jeg ikke svare på sidder jeg selv og grupler over:)


Brugbart svar (0)

Svar #5
22. november 2009 af Kristiangh (Slettet)

Udtryk for Va2 og Vb2


Skriv et svar til: kollision

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.