Matematik

i et vandmolekyle ...

24. november 2009 af martin101 (Slettet)

Hej. Jeg har et problem med følgende opgave.. :
Opgaven: I et vandmolekyle H2o danner de tre atomer en ligebenet trekant med O-atomer i toppunktet. Vinklen ved O-atomet er 104,5 grader , og afstanden mellem O-atomet og et H-atom er 0,96*10 i minus tiende meter. Beregn afstanden mellem de to H-atomer:

Skal man bruge phytagoras, eller hvordan skal man gøre? jeg forstår ikke opgaven.
Jeg ved at det er noget med COS og SIN.

Mvh. Martin

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. november 2009 af Danner39 (Slettet)

Hvis man går ud fra at H-atomerne er placeret symmetrisk i forhold til O-atomet vil du kunne beregne "trekantens" øvrige vinkler. Derefter kan du bruge sinusrelationer, da du kender afstanden mellem O og H samt vinklen ved O-atomet.


Brugbart svar (1)

Svar #2
24. november 2009 af peter lind

Lav en tegning, så kan du bedre se det. Nedfæld højden fra O atomet til forbindelseslinien mellem H atomerne. Kald punktet for M. Trekant  OMH er en retvinklet trekant hvor du kender vinklen ved H atomet og længden af OH. Brug dette til at finde afstanden MH = halvdelen af den søgte afstand-


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. november 2009 af Danner39 (Slettet)

2# Dette er også en mulighed


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. november 2009 af Bardhil (Slettet)

Hey Danner39, cosinusrelationerne er meget bedre  at bruge, da man får svaret i et hug.

Har du lært noget om cosinusrelationerne? Jeg fik samme opgave i en matematik aflevering.

Men ellers er løsningen følgende:

Afstanden mellem de to H-atomer, som vi kalder a findes ved at bruge cosinusrelationerne, da vi kender to sider samt en vinkel.

Længden mellem H - atom til H - atom:

solve(a2 = (0.96 * 10-10)2 + (0.96 * 10-10)2 - 2 * (0.96 * 10-10) * (0.96 * 10-10) * cos(104.5[[deg]]) )

Så du skal bare isolere a i overstående ligning.

Som facit fik jeg:

Afstanden mellem to brint-atomer = 1.5181 * 10-10 m


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2009 af Bardhil (Slettet)

Jeg vil også anbefalde, at du laver en figur af et H2O - molekyle (der er tegnet som en ligebenet trekant) med oxygenatomet som topvinkel (som du evt. kan kalde vinkel A). De to andre vinkler bliver udgjort af de to brint-atomer, som du hhv. kan kalde for vinkel B og C. 

Jeg kan evt. uploade et billede af, hvordan det nogenlude skal se ud, hvis overstående var lidt for abstrakt.


Brugbart svar (1)

Svar #6
24. november 2009 af Danner39 (Slettet)

Jeg er ikke ligefrem født i går, knægt!

Jeg anvender kun cos-rel., når sin-rel. ikke er en mulighed.

Sin-rel er for mit eget vedkommende nemmere at arbejde med, da man undgår at skulle indskrive et større udtryk, hvis du eksempel vil isolere A.


Skriv et svar til: i et vandmolekyle ...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.