Matematik

Aftagende eller voksende funktion?

26. november 2009 af CarolineRasmus (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej venner .

Hvordan bestemmer jeg om en funktion er voksende eller aftagende?


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2009 af Sara Lykke (Slettet)

Differentier den.

Hvis differentialkvotienten er positiv er funktionen voksende, hvis negativ så aftagende og hvis lig 0 så er funktionen konstant


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2009 af Exupery (Slettet)

Kig på differentialkvotienten.


Svar #3
26. november 2009 af CarolineRasmus (Slettet)

Jeg skal bestemme om to funktioner er voksende eller aftagende.

Den ene er en linær funktion, hvor jeg har fundet forskriften: f(x) = -0,5x+10,5

Den anden er en eksponentiel funktion, og jeg har fundet forskriften: g(x) = 10,9 * 0,94^x

Hvordan kan jeg differentiere dem ?
Jeg har to punkter: (3,9) og (7,7)


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2009 af Yow! (Slettet)

du skal bruge "lær-disse-regneregler-uden-ad-skemaet" =)

du kan finde skemaet her(det er der med garanti også i din bog)

http://www.matlex.dk/diff.html under "skema"


Svar #5
26. november 2009 af CarolineRasmus (Slettet)

Er der en anden der kan beskrive det bedre?

Skemaet hjælper mig ikke rigtig ..


Brugbart svar (0)

Svar #6
26. november 2009 af Yow! (Slettet)

hmm... der er sådan set ikke noget at beskrive...du skal bruge skemaet...

f(x) = -0,5x+10,5

via skemaet får du at vide, at en konstant er 0... x er 1....

dvs. 10,5 går ud

-0,5 * 1 = -0,5

da du ikke har nogen x'er, kan du konkludere, at funktionen er aftagende, da -0,5 er negativ...


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. november 2009 af Exupery (Slettet)

I den lineære funktion kan du jo bare kigge på hældningskoefficienten. Da denne er -0,5, ved du, at funktionen er aftagende.

I en eksponentiel funktion gælder det, at den er aftagende, når a<0 og voksende, når a>0. Da a<0 i dit tilfælde, ved du altså, at også denne funktion er aftagende.

Ingen grund til at differentiere her.


Svar #8
26. november 2009 af CarolineRasmus (Slettet)

det var nu heller ikke den linære funtion der var et problem . det har jeg helt styr på,
Men den eksponentielle, kan du også svare på den #6?
Tror gerne min lære vil have at vi differentierer dem ..


Brugbart svar (0)

Svar #9
26. november 2009 af Exupery (Slettet)

#8 At differentiere med disse funktioner udviser manglende overblik + det tager alt for lang tid, når det er unødvendigt.


Svar #10
26. november 2009 af CarolineRasmus (Slettet)

Okay . men du skriver #7 at a i mit tilfælde er mindre end 4 at den derfor er aftagende, men mit a er 0,94 og altså større end o, så den må være voksende?


Brugbart svar (0)

Svar #11
26. november 2009 af Exupery (Slettet)

Der skulle naturligvis have stået 1.

KÆMPE rettelse:

I en eksponentiel funktion gælder det, at den er aftagende, når a<1 og voksende, når a>1. Da a<1 i dit tilfælde, ved du altså, at også denne funktion er aftagende.

a skal nemlig altid være større end 0 i en eksponentielfunktion.

Så altså: Begge aftagende.


Brugbart svar (0)

Svar #12
26. november 2009 af Yow! (Slettet)

g(x) = 10,9 * 0,94x
 

10,9 er en konstant så den går ud...nu har du

g(x) =  0,94x

tilbage....

i følge skemaet differentieres ax således: ax · ln(a)  ....så det gør vi

g'(x) = 0,94x · ln(0,94) 

herefter indsætter du tilfældige x-værdier.... hvis alle x >0 er funktionen voksende....hvis x<0 er funktionen aftagende 


Brugbart svar (0)

Svar #13
26. november 2009 af Yow! (Slettet)

..


Svar #14
26. november 2009 af CarolineRasmus (Slettet)

#11

Okay, så fik vi det på plads . tusinde tak


Skriv et svar til: Aftagende eller voksende funktion?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.