Matematik

beregn koordinatsæt

28. november 2009 af jacob198 (Slettet) - Niveau: B-niveau

to funktioner er givet ved:

f(x)= 92*0.4^x       og       g(x)= 23*1.2^x

beregn koordinatsættet for skæringspunktet mellem grafen for f og grafen for g. 

jeg ved ikke lige hvad jeg skal gøre her. er der nogen der kan hjælpe mig lidt på vej eller evt. guide mig helt igennem?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. november 2009 af Yow! (Slettet)

skæringspunktet findes således

f(x) = g(x)


Svar #2
28. november 2009 af jacob198 (Slettet)

 ja det ved jeg. men det er koordinatsættet jeg ikke kan finde ud af at finde?


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. november 2009 af Yow! (Slettet)

jacob.... du skal lære at præcisere dit spørgsmål.... =)

når du sætter funktionerne lig hinanden, finder du x-værdien...dvs du finder (x,y)

for at finde y-værdien, indsætter du den fundne x-værdi i en af funktionerne...det er ligegyldigt om du bruger f(x) eller g(x)....det vil give det samme resultat....


Svar #4
28. november 2009 af jacob198 (Slettet)

 dvs. at koordinatsættet = (x,y) eller hvad? for så kan jeg sagtens lave det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. november 2009 af Yow! (Slettet)

igen.... du skal præcisere dit spørgsmål... hvis du havde spurgt dit egentlige problem: "hvad betyder koordinatsæt?" havde jeg defineret begrebet, og på den måde sparet tid....

men ja...det er korrekt....


Svar #6
28. november 2009 af jacob198 (Slettet)

 ok. tak for svaret.


Svar #7
28. november 2009 af jacob198 (Slettet)

jeg kan ikke finde ud af at løse den alligevel. kan du hjælpe med at løse den? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
28. november 2009 af Yow! (Slettet)

du kan benytte dig af solve-funktionen til at finde x-værdien...

solve(92*0.4^x=23*1.2^x,x) ..... x = 1,262


Brugbart svar (0)

Svar #9
28. november 2009 af Yow! (Slettet)

eller:

92*0.4^x = 23*1.2^x

hvor du isoler x....

x = ( ln(23/92) )/ ( ln(0,4) - ln(1,2) )


Svar #10
28. november 2009 af jacob198 (Slettet)

 jeg forstår bare ikke hvordan jeg isolere x når den er opløftet?


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. november 2009 af Daniel TA (Slettet)

Jeg prøver:

92*0,4^x = 23*1.2^x

92/23*0,4^x = 1,2^x                 Deler med 23 på begge sider

x*ln(0,4)+ln(92/23) = x*ln(1,2)  Tager ln på begge sider

x*ln(0,4)-x*ln(1,2) = -ln(92/32)   Rykker lidt rundt of får samlet det der har med x at gøre på én side

x*(ln(0,4)-ln(1,2) = -ln(92/23)     Sætter x uden for en parantes

x*ln(0,4/1,2) = -ln(92/23)            Benytter at ln(a)-ln(b) = ln(a/b)

x = -ln(92/23) / ln(0,4/1,2)          Deler med konstanten ved x

x = ln(23/92) / ln(0,4/1,2)           Benytter at -ln(a/b) = ln(b/a)


Svar #12
28. november 2009 af jacob198 (Slettet)

 mange tak for det. det er rigtig godt lavet.


Brugbart svar (0)

Svar #13
28. november 2009 af Daniel TA (Slettet)

#12: Tak - forstår du alle trinene?


Svar #14
28. november 2009 af jacob198 (Slettet)

 ja det gør jeg. 


Skriv et svar til: beregn koordinatsæt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.