Historie
Russikse rev. spørgsmål
23. januar 2005 af
Mads123 (Slettet)
Har lidt om den Russiske rev. Har ikke forstået så meget vidst. Men det jeg gerne vil have i hjalp mig med var, hvis I kunne forklare mig forskellene på befolkningerne.
Der er bolsjeviker. Mensjeviker Sovietter. Og vidst flere endnu. HVad er forskellen? Hvor de er fra eller deres holdning. Og hvis, hvad er deres holdning?
Og hvad er petrogradsovjetten? Og hvad er regeringen, når det ikke længere er tsaren?
Håber nogle kan hjælpe :)
Der er bolsjeviker. Mensjeviker Sovietter. Og vidst flere endnu. HVad er forskellen? Hvor de er fra eller deres holdning. Og hvis, hvad er deres holdning?
Og hvad er petrogradsovjetten? Og hvad er regeringen, når det ikke længere er tsaren?
Håber nogle kan hjælpe :)
Svar #1
31. januar 2005 af Garfield (Slettet)
Håber ikke det er for sent, har først lige spottet dit indlæg nu...
Okay, jeg er ikke helt sikker på årstal her... :P Men det rusisske socialdemokrati blev 1903 splittet ved en kongres i London, det blev splittet i bolsjevikpartiet (B) og mensjevikpartiet (M). Blosje = flertal, mensje = mindretal. Begge partier var marxistiske men havde vidt forskellige opfattelser af revolutionen. (jeg taler her om feb. rev) Mens M holdt på, at der skulle foregår en længere overgangsperiode fra enevælde til socialisme, sagde B, at borgerskabet var svagt og derfor ikke i stand til at holde på magten, derfor skulle der forgå en hurtig "efter-"revolution. De to partier var heller ikke enige i partistrukturen og i hvilke krav der skulle stilles til medlemmerne. M ønskede et åbent parti, som de der fandtes i vesten, hvor enhver som sympatiserede med partiet kunne blive medlem. B derimod, ønskede et fast partiprogram, hvor det ikke var alle og enhver, som kunne blive optaget.
Petrogradsovjetten var en forsamling valgt af arbejderne og soldaterne i Petrograd, der skød mange flere op ad denne slags, med Petrogradsovjetten som forbillede, Den bestod i at skulle søge at varetage arbejdernes og soldaternes interesser. Den opstod fordi den provisoriske regering (den regering som kom da zaren ikke var der mere) primært bestod af borgere, altså folk fra de finere klasser.. Disse sovjetter blev oprettet som en slags modspil, deres krav til regeringen var simple "frihed, brød og fred" var hva de ville have. Du skal jo huske på, at Rusland var midt i 1 VK.
Damn jeg har styr på det shit :D
varm karma
Lasse
Okay, jeg er ikke helt sikker på årstal her... :P Men det rusisske socialdemokrati blev 1903 splittet ved en kongres i London, det blev splittet i bolsjevikpartiet (B) og mensjevikpartiet (M). Blosje = flertal, mensje = mindretal. Begge partier var marxistiske men havde vidt forskellige opfattelser af revolutionen. (jeg taler her om feb. rev) Mens M holdt på, at der skulle foregår en længere overgangsperiode fra enevælde til socialisme, sagde B, at borgerskabet var svagt og derfor ikke i stand til at holde på magten, derfor skulle der forgå en hurtig "efter-"revolution. De to partier var heller ikke enige i partistrukturen og i hvilke krav der skulle stilles til medlemmerne. M ønskede et åbent parti, som de der fandtes i vesten, hvor enhver som sympatiserede med partiet kunne blive medlem. B derimod, ønskede et fast partiprogram, hvor det ikke var alle og enhver, som kunne blive optaget.
Petrogradsovjetten var en forsamling valgt af arbejderne og soldaterne i Petrograd, der skød mange flere op ad denne slags, med Petrogradsovjetten som forbillede, Den bestod i at skulle søge at varetage arbejdernes og soldaternes interesser. Den opstod fordi den provisoriske regering (den regering som kom da zaren ikke var der mere) primært bestod af borgere, altså folk fra de finere klasser.. Disse sovjetter blev oprettet som en slags modspil, deres krav til regeringen var simple "frihed, brød og fred" var hva de ville have. Du skal jo huske på, at Rusland var midt i 1 VK.
Damn jeg har styr på det shit :D
varm karma
Lasse
Svar #3
01. februar 2005 af Mads123 (Slettet)
Heh, ja det er lidt sent, men på den anden side burde jeg også have spurgt langt tidligere, da det så havde givet mening når jeg læste kapitlerne.
Dog er jeg alligevel glad for det, sådan så jeg nu føler jeg har mere styr på det, hvis vi nu skulle til eksame i det.
Så tak for det!
Dog er jeg alligevel glad for det, sådan så jeg nu føler jeg har mere styr på det, hvis vi nu skulle til eksame i det.
Så tak for det!
Skriv et svar til: Russikse rev. spørgsmål
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
