Fysik

Hjælp-Haster

09. december 2009 af ramuk (Slettet)

Kan ikke finde ud af det!!! :S

Nogen der kan hjælpe??

En tændt kogeplade afgiver varme til en portion frossen suppe med temperaturen 0 grader.
Suppens masse er 500 g, og den modtager varme fra kogepladen med effekten 180 W. Det viser sig at det kun tager 13 min førend al suppen er tøet fordi suppen også modtager varme fra omgivelserne. Den specifikke smeltevarme som for den frosne suppe antages at være den samme som for is: L=334 kJ/kg

Hvor lang tid ville suppen i gryden have været om at tø, hvis kogepladen ikke havde været tændt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. december 2009 af mathon

energibehov = (500 g)·(334 J/g) = 167000 J

kogepladen leverer i 13 min. = (180 J/s)·(13*60 s) = 140400 J

omgivelserne leverer på 13 min = (167000 J) - (140400 J) = 26600 J

omgivelsernes effekt = (26600 J)/(13·(60 s)) = 34,1026 W
 


Svar #2
10. december 2009 af ramuk (Slettet)

Hvis

smeltetid= (smeltevarmen*massen)/effekten

smeltetid=(334(kJ/kg)*0.500kg)/34,1026 kJ/s= 4.89699 s
 

Er det så hvor lang tid det tager? Virker ret hurtigt kun med varmen fra omgivelserne.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. december 2009 af mathon

energibehov = 167000 J

omgivelsernes effekt = 34,1026 W

t = E/P = (167000 J)/(34,1026 J/s) = 4896,99 s = 1 time 21 min 37 sek


Skriv et svar til: Hjælp-Haster

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.