Matematik

find koordinaterne

14. december 2009 af klinki (Slettet) - Niveau: A-niveau

hej  jeg sidder lige og laver en opgave i matematik, som jeg simpelthen ikke kan komme videre med.

se på min vedlagte figur.

jeg har fundet koordinaterne til a, b, c, i trekanten og jeg har fundet koordinaterne til det nordligste punkt i cirklen (N) og koordinaterne til det østligste punkt i cirklen (Ø).

Fra stenen C i den nordvestlige del af cirklen, trækkes en linje hen over nordstenen. Fra stenen A og hen over øststenen trækkes en linje. Det sted hvor de to linjer krydser hinanden af mærkes med en sten D. Herefter trækkes en linje fra sten C hen over øststenen. Man skal nu gå ud af denne linje til man når det punkt hvor sigtelinjen mod sten D er vinkelret på linjen. Dette punkt afmærkes med en sten E

hvordan finder jeg koordinaterne til D og E ?

håber der er nogen der kan hjælpe mig :D

Vedhæftet fil: skattejagt...png

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2009 af Crazyguitarman (Slettet)

kan du ikke regne funktioner ud for linien gennem C og N og linien gennem A, og Ø, deres skæring er punktet D

så har du x koordinaten for punktet E, så finder du en ligning for linien genem C og Ø, og finder y koordinaten for det x du har fundet.

det burde løse det, umiddelbart som jeg ser det..


Svar #2
14. december 2009 af klinki (Slettet)

kan jeg ikke også finde det ved hjælp af en linie der går gennem to punkter?

således:

a =(y2-y1) / (x2-x1)


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2009 af Crazyguitarman (Slettet)

jo, den formel skal du bruge indtil flere gange. for at finde ligningerne for linierne.
men den giver dig ikke et punkt, den giver dig hældningen på linien gennem de to punkter.


Svar #4
14. december 2009 af klinki (Slettet)

hmm, hvilken formel ville du bruge ?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. december 2009 af keg (Slettet)

du skal bruge formlen for den rette linie, y=ax +b,    a=stigningstallet og b =overskæring med y-akse

så opskriv ligningerne for CD og AD og sæt disse to ligninger lig med hinanden, hvorved du finder x-koordinaten til punktet D, indsæt denne x-værdi i en af de to lign. for at finde den tilsvarende y-værdi

så finder du stigningningstallet for linien CE, og da du får at vide at DE skal stå vinkelret på CE ( hvilket ikke er tilfældet med  den linie du her tegnet fra D til CE)

så ved du at linierne CE og DE er orthogonale, hvilket medfører at produktet af deres stigningstal er lig med -1

dvs. at du kan kan finde stigningstallet for DE og da du kender D kan du finde ligningen for DE

derefter er det blot at sætte ligningerne for CE og DE lig med hinanden for at finde punktet E's x-værdi, som så indsættes i en af lign. for at finde den tilsvarende y-værdi. Ja, omstændeligt, men en farbar vej, god fornøjelse!

går som sagt ud fra at du har fundet de punkter, som ligger på cirklen


Svar #6
15. december 2009 af klinki (Slettet)

kan man ikke også bruge vektorer til denne opgave ?


Skriv et svar til: find koordinaterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.