Matematik

bestem konstant?

16. december 2009 af Rikke FF (Slettet) - Niveau: B-niveau

Bestem konstanterne a og b, så tangenterne til graferne for f(x) = ax^2+b og g(x) = 1/x i (1,1) er ortogonale.

Jeg forstår slet ikke hvad man i denne opgave skal. Håber nogle derude er villige til at hjælpe :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2009 af Duffy

a = 1/2  og b = 1/2

f(x) = 1/2*x2 + 1/2


Brugbart svar (0)

Svar #2
16. december 2009 af NejTilSvampe

  Du differentierer f og g og sætter 1 ind på x's plads.

f'(x) = 2ax og g'(x) = -x^-2

f'(1) = 2a og g'(1) = -1

Du ved at tangenten til g som jeg kalder for h(x) har punktet (1,1)

h(1) = -1*1 +b = 1 => b=2

h(x) = -x+2

og så ved du at produktet af f's tangents hældning som jeg kalder k(x) og h's hældning skal være -1.

-1*ka = -1 => ka =0,5

k(1) = ka*1+b = 1 => b = 0

k(x) = x

f'(x) = 1 = 2a => a= 0,5
0,5*1^2 + b = 1 => b= 0,5
f(x) = 0,5x^2 + 0,5


Svar #3
16. december 2009 af Rikke FF (Slettet)

Mange tak! :)


Skriv et svar til: bestem konstant?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.