Matematik

Procentvisændringer

29. december 2009 af isabella12 (Slettet)

Jeg forstår ikke helt denne formel

http://peecee.dk/upload/view/213851


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. december 2009 af emul0c

Nu kan jeg ikke se formelen i dokumentet, word kommer med en fejl. Men udfra teksten lyder det til, at det du ikke forstår er fordi der står kubikrod istedet for kvadrat rod?


Svar #2
29. december 2009 af isabella12 (Slettet)

Jaah..det er rigtigt..nåå så det hedder kubkrod :P

Der står ind på wikipedia at:

Kubikroden af et tal er blot et synonym for den tredje rod. En alternativ formulering er at hvis man tager kubikroden til et tal, skal man gange det med sig selv tre gange, for at få det oprindelige tal.

hvis nu der står 3 ovenover kvadratroden og inden i står 25   --- som så giver 2,924

Hvordan kan man regne det ud selv..eller bruger man lommeregner?


Brugbart svar (0)

Svar #3
30. december 2009 af emul0c

Nu ved jeg ikke hvilken lommeregner du har, om du har en grafregner eller hva?
På graf-regnere er der som regel en funktion der hedder den x-rod, hvorved du selv kan erstatte x'et med den rod du skal bruge (i dette tilfælde den 3. rod).

En anden metode er som følger.
Kvadrat-roden af et tal er det samme som at opløfte tallet i (1/2), altså kvadratroden af 16 = 16^(1/2) = 4. Når det er kubik-roden er det blot i (1/3) i stedet osv. osv., den 8-rod vil altså være det samme som at opløfte tallet i (1/8). Som eksempel, så er kubikroden af 27 = 3 - hvis du sætter 27^(1/3) får du 3.

Så som løsning på dit problem, så vil 25^(1/3) = 1,92401774.

Dette kan også nemt beregnes i Excel (hvis f.eks. du ligger inde med en lommeregner hvor det er svært at taste). Du skriver i en celle blot:

=25^(1/3)

Og den spytter så resultatet ud :-)


Skriv et svar til: Procentvisændringer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.