Matematik

Tekstopgaver - brøker

30. december 2009 af Parejo (Slettet)

Sidste to opgaver mangler at blive løst (brøkafsnittet). Sidder her, og får ingen idé til, hvordan de skal løses. Derfor vil det være én særdels god hjælp, hvis opgaverne bliver løst for trin for trin. (mellemregninger og alt det spas, så jeg er helt med i forløbet). Jeg har efterhånden spurgt herre meget om brøkregning, men jeg kan på forhånd se, at det er det værd. Tusind tak.

Opgave 1

3/5 af et sodavandslager er colaer. Resten er andre slags vand. Der står 2400 kasser cola. Hvor mange kasser er der i alt?

Opgave 2

Der er 20 med til Viktorias konfirmation. Viktorias forældre serverer både hvidvin og rødvin. De regner med at deltagerne i gennemsnit drikker 1/4 liter hvidvin og 1/2 liter rødvin. Hvor mange flasker af hver slags skal de købe, når der er 3/4 liter i en flaske?


Brugbart svar (1)

Svar #1
30. december 2009 af emul0c

Opgave 1:

Denne opgave ved du at 3/5 = 2400 kasser, du kan så regne ud at 1/5 må være en tredjedel af 2400 = 800 kasser. For at få fem femtedele ganger du så 800 med 5 for at få hvor mange kasser der er i alt = 4.000.

Eller skrevet op på en anden måde (x = hvor mange kasser der er i alt):

2400 = 3/5x
=> 2400*5 = 3/5X * 5 => 12.000 = 3X => X = 4.000.

Opgave 2:

Der starter du med at regne ud hvor meget hvidvin og rødvin der bliver drukket i alt.
20 * 1/4 liter hvidvin = 20/4 liter = 5 liter hvidvin i alt.
20 * 1/2 liter rødvin = 20/2 liter = 10 liter rødvin i alt.

Du ved at der er 3/4 liter i hver flaske (= 0,75 cl). Du kan så regne ud at de skal bruge:
5 / 0,75 = 6,66667 flasker = 7 hele flasker hvidvin.
10 / 0,75 = 13,33334 flasker = 14 hele flasker rødvin.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. januar 2010 af KarlHagen (Slettet)

Opgave 1:

(3 / 5) * total = 2 400

total = 2 400 * (5 / 3)

total = 4 000


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. januar 2010 af KarlHagen (Slettet)

Opgave 2:

(1 / 4) * 20 = 5 liter hvidvin
(1 / 2) * 20 = 10 liter rødvin

5 = (3 / 4) * h

h = (4 / 3) * 5

h = 6,66 ≈ 7 flasker hvidvin 

10 = (3 / 4) * r

r = (4 / 3) * 10

r = 13,33 ≈ 14 flasker rødvin


Skriv et svar til: Tekstopgaver - brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.