Matematik

Hjælp til dividering

15. januar 2010 af themecor (Slettet)

 Hej.

jeg går i 5 klasse og får rigtig mange divisions stykker for i matematik.

Jeg kan ikke rigtig finde nogle gode metoder til at dividere med store tal.  

Fx 2858 Divideret med 39

Vil du hjælpe mig? (skal helst være en let måde).

Hilsen

Rohat.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2010 af Exupery (Slettet)

2858/39=?

Hvor mange gange går 39 op i 285? 39*7 giver 273, og det er vist det nærmeste, vi kan komme. Så skriv 7 bag lighedstegnet.

2858/39=7

2730 (indsæt et 0, da vi jo regnet på tusinder, hundreder og tiere. Træk herefter tallene fra hinanden. Dit nye tal har du under stregen.)

--------

128

Hvor mange går 39 op i 128? 3*39=117 der vist endnu engang er det nærmeste, vi kan komme. Indsæt 3 efter lighedstegnet.

2858/39=73

2730

-------

128

117 (vi trækker igen tallene fra hinanden)

------

11

Hvor mange gange går 39 op i 11? Det gør det ikke, så du må indsætte et komma efter lighedstegnet. Samtidig er det nu tilladt at sætte et 0 efter 11, så du i stedet har 110. Dette gælder hver gang tallet er for lille til at dividenden går op i det.

2858/39=73,

2730

-------

128

117 

------

110 (0 indsat)

Hvor mange gange går 39 op i 110? 39*2=78, som vi også er det nærmeste vi kommer. Indsæt 2 efter lighedstegnet:

2858/39=73,2

2730

-------

128

117

------

110 

78 (vi trækker tallene fra hinanden)

------

32

Hvor mange gange går 39 op i 32? Det gør det heller ikke. Nu kan vi jo ikke sætte noget komma, men vi kan til gengæld stadig indsætte 0 efter 32.

2858/39=73,2

2730

-------

128

117

------

110

78 

------

320

Hvor mange gange går 39 op i 320? 8*39=312. Hvorfor vi indsætter 8 efter lighedstegnet og fører vores kæde videre:

2858/39=73,28

2730

-------

128

117

------

110

78

------

320

312

------

8

39 går heller ikke op i 8. Indsæt et 0 og prøv igen:

2858/39=73,28

2730

-------

128

117

------

110

78

------

320

312

------

80

39*2=78, så vi indsætter 2 efter lighedstegnet og har da:

2858/39=73,282

2730

-------

128

117

------

110

78

------

320

312

------

80

-----

2

Vi ser altså, at vi stadig har noget i rest. Så vi burde fortsætte, for vi har stadig ikke det rigtige tal! Men jeg gider ikke mere nu. Nu burde du kunne forstå, hvad jeg har gjort. Ellers må du spørge igen. Du skal naturligvis ikke skrive kæderne op så mange gange. Det har jeg kun gjort for at du bedre kunne forstå det.

Lad os se hvad vi har fået indtil videre:

2858/39=73,282.....

Og lommeregneren får:

2858/39=73,2820512820......

Så det var vist godt, at vi ikke fortsatte.


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2010 af Exupery (Slettet)

Ps. At dividere med små tal og store tal er super let. Jeg tror sagtens, at du kan forstå det, hvis du fik det forklaret med pen og papir. Men det er meget svært at gøre det letoverskueligt over Internettet.


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2010 af MN-P (Slettet)

Når du skal finde ud af, hvor mange gange 39 går op i et tal, kan det være en hjælp at se på, hvor mange gange 40 går op i tallet da 285/39 ≈ 285/40 ≈ 28/4 selvfølgelig skal du gange med 39 for at se hvor meget der bliver til rest


Svar #4
16. januar 2010 af themecor (Slettet)

 Tak for hjælpen :D


Skriv et svar til: Hjælp til dividering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.