Matematik

En retvinklet trekant! HJÆLP TAK ;s

16. januar 2010 af sarahjali (Slettet) - Niveau: A-niveau

En retvinklet trekant har omkredsen 12 og hypotenusen 5. bestem kateterne.

Jeg har prøvet ALT. Er der ikke nogen som kan hjælpe med at lave opgaven?

På forhånd , tak

MEd venlig hilsen Sarah.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2010 af Knotz (Slettet)

Først opstilles de to ligninger: 

Omkreds: a + b + c = 12 <-> a + b + 5 = 12
Pythagoras sætning om sidernes længde: a^2 + b^2 = c^2 <-> a^2 + b^2 = 5^2 = 25

Så isoleres a eller b i første ligning:
a = 12- 5 - b

og indsættes i anden ligning:
(12-5-b)^2 + b^2 = 25
(7-b)^2 + b^2 = 25
og du bruger kvadratsætninger:
7^2 + b^2 - 14b + b^2 = 25
2 b^2 - 14b + 49 = 25
2b^2 - 14b + 24 = 0

og du løser så andengradsligningen. Når du har fundet b, kan du sætte den værdi ind i dit udtryk for a og så har du bestemt begge kateter.


 


Svar #2
16. januar 2010 af sarahjali (Slettet)

så har jeg fået det til -10=+24-24=0-24 , som så giver -10b = -24. jeg dividerer så -24 med 10 <=> -24/10 = -2,4

kan det godt passe at det er a's katete?


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2010 af Knotz (Slettet)

Nej, det går ikke helt. a og b skal blive 3 og 4.

Jeg forstår heller ikke helt dine udregninger, fx. er 24-24 = 0, ikke -24 og jeg kan ikke helt se hvordan du er nået frem til dem?

Forresten vil jeg lige rette noget jeg selv har sagt, når du løser andengradsligningen vil du få to løsninger, som netop er kateternes længder.


Svar #4
16. januar 2010 af sarahjali (Slettet)

kan du ikke lige vise mig dine mellemregninger, så jeg kan forstå hvad jeg har gjort forkert? det vil være til STOR hjælp ;S


Brugbart svar (0)

Svar #5
16. januar 2010 af Knotz (Slettet)

2b^2 - 14b + 24 = 0

d= b^2 - 4ac = -14^2- 4 * 2 * 24 = 196 - 192 = 4

b = -b ± √d / 2a = 14 ± √4 / 2*2 = 14 ± 2 / 4
-> b = 16/4 = 4  eller b = 12 / 4 = 3

Sådan.


Svar #6
16. januar 2010 af sarahjali (Slettet)

EJ, tusind tak skal du have. jeg har været TOTAL lost i den her opgave. du har været til stor hjælp.

det vil så sige at a = 4 og b = 3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
16. januar 2010 af Knotz (Slettet)

Nemlig.


Brugbart svar (0)

Svar #8
16. januar 2010 af falk22 (Slettet)

den er rimelig nem denne her, fordi at de fleste eksembler med pythagaros er normalt.. en 3 - 4 -5 trekant... (6 - 8 - 10)...


Brugbart svar (0)

Svar #9
16. januar 2010 af Knotz (Slettet)

Bare fordi man kan se resultaterne umiddelbart gør det da ingen forskel.
Man skal stadig udregne og argumentere, så arbejdet er præcis det samme


Svar #10
17. januar 2010 af sarahjali (Slettet)

Tusind tak for hjælpen Knotz . Du har været til STOR hjælp (-;


Skriv et svar til: En retvinklet trekant! HJÆLP TAK ;s

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.