Fysik

Snorkræfter: luftpudebænk, N2

16. januar 2010 af mathias-s (Slettet)

Hej.

Har et spørgsmål til en opg. vedrørende Newtons 2. lov.

Se http://iis-old.nakskov-gym.dk/fysik/la/mekanik_webmappe/mekanik_3.htm  ved overskriften "Snorkræfter: luftpudebænk"

Jeg forstår ikke ligning MEK(3.12). Altså hvorfor er Fres=m2*a=m2*g-Fs?
Hvorfor er den ikke bare m2*g?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2010 af peter lind

m2 bliver jo påvirket både af tyngdekraften og af snorekraften. tyngdekraften trækker den ned medens snorekraften virker opad, som angivet på fig.7


Svar #2
17. januar 2010 af mathias-s (Slettet)

Okay, men vil det så sige, at den resulterende kraft på m2 er 0?
Da snorekraften har samme størrelse som tyngdekraften.


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. januar 2010 af peter lind

snorekraften har ikke samme størrelse som tyngdekraften. Snorekræfterne der virker på klods 1 og klods 2 er lige store (lov om aktion og reaktion) så snorekraften er m2a, hvilket også fremgår af din fil.


Svar #4
17. januar 2010 af mathias-s (Slettet)

På det link jeg skrev tidligere står der:

"Hænger et lod i en snor (fig. 6) vil der være en modsat rettet kraft opad kaldet snorkraften Fs . Denne snorkraft har samme størrelse som tyngdekraften. "
 

Og der står da ikke, at m2a er lig med snorkraften, men at m2a=m2g-Fs .

hmm


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. januar 2010 af peter lind

Beklager. Der skulle stå snorekraften er m1a ikke m2a


Svar #6
17. januar 2010 af mathias-s (Slettet)

Okay :)

Men jeg forstår ikke, hvorfor Fs IKKE er lig med Ft. For tyngdekraften på m2 bliver jo omsat til en vandret virkende snorkraft på m1.. som vel er den samme eller hvad?
 


Brugbart svar (0)

Svar #7
17. januar 2010 af peter lind

Hvis den var det vil hele systemet ligge stille og vil du virkelig tro på det ? Du kan også forestille dig at hele systemet har massen  M = m1+m2. Den totale kraft på systemet består så af tyngdekraftem på m2 altså m2*g . Newtons anden lov giver så M*a = m2g i overensstemmelse med din fil. Systemet vil altså bevæge så og så kan den resulterende kraft på m2 ikke være 0


Skriv et svar til: Snorkræfter: luftpudebænk, N2

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.