Fysik

Fysik opgaver

17. januar 2010 af Gomar (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej med jer:-)

Der er nogle opgaver inden for fysik, som jeg har meget svært ved. Jeg har prøvet flere gange at løse dem, men kunne ikke. Er der nogen dr vil bruge noget af deres tid på at hjælpe mig med disse opgaver?Opgaverne er således:

1) I et højt måleglas er der 45 cm vand under 20 cm terpentinolie. Beregn trykket på glassets bund, når barometerstanden er 101,5 kPa. (oliens densitet er 0,85 g/cm3).

2)Et skib vejer 2000 ton. Hvor stort er rumfang skal den del af skibet, som er under vandet, have?

3) Hvorfor vil skibet i forgående opgave synke, hvis det fyldes med vand, når rumfanget er det samme, og skibet vejer det samme?

Håber at I vil kunne give mig en forklaring på, hvordan jeg kan gøre det, så jeg får en bedre forståelse af, hvordan dette løses.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. januar 2010 af mathon

1)
     en stillestånde væskes tryk = statiske tryk
er
     p = h·ρ·g

     hvilket med to væsker vil sige
  
    p = (hvand·ρvand + holie·ρolie)·g = ((0,45 m)·(1000 kg/m3 + (0,20 m)·(850 kg/m3))·(9,82 m/s2) =
                                                 = ((450 kg/m2) + (170 kg/m2))·(9,82 m/s2) = (620 kg/m2))·(9,82 m/s2) =
                                                 = 6088,4 N/m2 = 6,0884 kPa

    trykket på glassets bund = (6,0884 + 101,5) kPa = 107,588 kPa
 


Svar #2
18. januar 2010 af Gomar (Slettet)

Mange tak Mathon. Det siger rigtigt ud, for da jeg fik prøvet at løse opgaven, så fik jeg det samme resultater. Men jeg var bare usikker.

Jeg ved nu ikke om, du har forklaringer på, hvordan an kan lave det andre opgaver.

Jeg har nu lavet den første del af opgave 2. Du kan prøve at kigge på det jeg har lavet, og så kan du prøve at hjælpe mig med at regne videre på opgaven, hvis du kan. Opgaven er således:

2)Et skib vejer 2000 ton. Hvor stort er rumfang skal den del af skibet, som er under vandet, have?

Jeg startede med at anvende Archimedes' lov, for at kunne regne ud, hvad vandet vejer i første omgang.

Fop = Pvæske * Vgenstand * g

Hvor g er tyngdeacceleration givet ved

g = 9,82 N/kg

Fop = 1000 kg/m3 * 2000 ton * 9,82 m

= 19640000

Og så gik jeg i stå her.

Håber du kan hjælpe.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. januar 2010 af MN-P (Slettet)

2) Den fortrængte masse (massen under vand) skal være lige så stor som skibets masse.

2000 T vand fylder 2000 T/ 1 T/m3= 2000m3

Skibet skal have 3000m3 under vand

3) hvis skibet fyldes med vand vil det kun være en lille del af skibet der fortrænger vand og derfor vil opdriften være meget mindre.


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. januar 2010 af mathon

når et legeme flyder
gælder
              opdriften er lig med
                                           tyngden af den fortrængte væskemængde  = tyngden af legemet

                                                       Fop = (Vunder·ρvæske)·g = m·g

                                                                Vunder·ρvæske = m

                                                                 Vunder = m/ρvæske

                                                                 Vunder = (2·106 kg)/(1000 kg/m3) = 2000 m3


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. januar 2010 af mathon

når opdriften er mindre end tyngden af legemet
synker legemet  

                                                     Fop = V·ρvæske·g < V·ρlegeme·g

                                                              ρvæske < ρlegeme

                                                              1 g/cm3 < ρlegeme

eller skrevet                                             ρlegeme > 1 g/cm3

dvs
      når et legemes massefylde er større end vands, synker legemet ved anbringelse i vand.

      når skibet fyldes med vand, har det en gennemsnitlig massefylde, der overstiger vands.
 


Svar #6
19. januar 2010 af Gomar (Slettet)

Hey Mathon

Den sidste del som du forklarede om den grund, som ville får skibet til at synke. Der forstår jeg at det er en forklaring på denne spørgsmål:

Hvorfor vil skibet i foregående opgave synke, hvis det fyldes med vand, når rumfanget er det samme, og skibet vejer det samme?

Ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #7
20. januar 2010 af mathon

skibet fyldt med vand har i gennemsnit en større massefylde end det fortrængte vands
                                                                                                                              1 g/cm3 = 1000 kg/m3


Skriv et svar til: Fysik opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.