Samfundsfag

sundhedsydelser (Vi høre jeres holdninger)

19. januar 2010 af englo (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej

Jeg er ved at skrive opgave om de offentlige og universelle sundhedsydelser i Danmark og skal give argumenter for/fordele og imod/ulemper det.

Derfor ville jeg gerne høre hvad i syntes er godt eller dårligt ved de danske offentlige sundhedsydelser!


Brugbart svar (1)

Svar #1
19. januar 2010 af Djemba (Slettet)

Det kommer jo helt an på, hvilken observans man er af. Man kan netop jo anlægge det på mange måder, og kan have forskellige argumenter for, hvorfor ens overbevisning er den mest effektive. Jeg bruger ordet effektivt med vijle, i og med at ens observans på et eller andet plan skal se på følgevirkninger og menneskelige incitamenter - med den forudsætning af at alle er interessede i at ens synspunkt gør at det kommer langt de fleste til nytte.

Man kan overordnede se det fra den liberale eller sociale vinkel(sat på spidsen)

Den liberale vil tale for at det bedste vil være mest mulig frihed i den offentlige sektor, og at brugerbetaling kan være et nødvendig onde(gode) for at få skattetrykket begrænset. Man anlægger det ud fra individets synspunkt., Man kan fx ikke se det retfærdige i at samfundet bruger en masse af skatteydelserne på overvægtige, da det må være individets eget ansvar at passe på dem selv.

Den sociale vil derimod tale for lighed i stedet for frihed, og at brugerbetaling vil være et redskab som ville skabe mere opdeling. Man anlægger det udfra fællesskabets synspunkt. Man ser gerne at staten tager sig af alle, uanset om det er selvforskyldt eller ikke. Velfærd skal være universielt.


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. januar 2010 af Djemba (Slettet)

Min egen holdning er at folk skal have den hjælp de har behov for, uanset hvilken pengepung de har. Og derfor er jeg tilhænger af universielle sundhedsydelser og dermed også sagt et relativt højt skattetryk. Jeg betaler gerne noget ekstra i skat - for at systemet favner bredt og for at langt de fleste får den behandling som de skal bruge.


Svar #3
20. januar 2010 af englo (Slettet)

Jeg er enig med dig. Alle skal have hjælp, især dem der ikke har mange penge i forvejen.

Men syntes du så ikke, der er nogle ulemper med de sundhedsydelser vi har i dag?


Brugbart svar (1)

Svar #4
24. januar 2010 af Økonomen (Slettet)

Vores sundhedsvæsen er milevidt mere solidarisk end de brugerbetalingsfinansierede. Mange mennesker taler om, at vores model er "gratis", hvilket er misvisende, da den finansieres af et højt skattetryk.

USA's sundhedsvæsen, som er finansieret af brugerbetaling, er det dyreste i verden. Vores system er langt billigere og blandt de bedste i Europa.


Svar #5
27. januar 2010 af englo (Slettet)

Mange tak for hjælpen!


Skriv et svar til: sundhedsydelser (Vi høre jeres holdninger)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.