Matematik

Et koordinatsystem

20. januar 2010 af Tinekris (Slettet) - Niveau: A-niveau

I et koordinatsystem med begyndelsespunkt O er punkterne A, B og C for alle tal bestemt ved

OA = (2t : -3t) , OB = (1+5t : 1+2t) og OC = ( 1+3t : 1+4t ) 

Tallene står nedenunder hinanden, derfor har jeg sat : for at markere skilningen.  


- Beregn den værdi af t, for hvilken
- Beregn den værdi af t, for hvilken punkterne A, B og C ligger på en ret linje.
- Beregn de værdier af t, for hvilke arealet af trekant ABC er 6.

Håber nogen kan hjælpe mig i gang


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. januar 2010 af sigmund (Slettet)

- Punkterne ligger på en ret linje, hvis stedvektorerne er parallelle.

- Arealet af trekant ABC er lig ½ det(AB,AC)


Svar #2
20. januar 2010 af Tinekris (Slettet)

Ja det ved jeg godt, det hjælper mig ikke videre


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. januar 2010 af sigmund (Slettet)

 Ja, ok. Du har brug for yderligere assistance. 

1) To vektorer er parallelle hvis og kun hvis vinkelen mellem dem er 0 eller π.

2) AB = OB - OA = (1+3t : 1+5t); AC = OC - OA = (1+t : 1+7t); det(AB,AC) = (1+3t)(1+7t) - (1+5t)(1+t).


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. januar 2010 af sigmund (Slettet)

Du kan også sige, at punkterne A, B og C ligger på linje, hvis arealet af trekant ABC er lig 0.

Vinkelen mellem OA og OB er også givet ved sin(v) = |OA × OB|/(|OA|*|OB|). OA og OB er parallelle hvis og kun hvis |OA × OB| = 0 ( thi sin(0) = 0 og sin(π) = 0 ). Krydsproduktet giver imidlertid kun mening i rummet, ikke i planen, men så kan vi udnytte, at |OA × OB| = det(OA,OB).


Svar #5
20. januar 2010 af Tinekris (Slettet)

det du skriver du fra 2) det svare også til mit spørgsmål 2 også ik? Blev lige i tvivl, når der står det(AB,AC)


Brugbart svar (1)

Svar #6
20. januar 2010 af sigmund (Slettet)

Spørgsmålet om arealet af trekant ABC kalder jeg for 2). AB og AC er to sider i trekanten. De to vektorer udspænder et parallelogram med areal det(AB,AC). Ved at forbinde punkterne B og C har vi halveret parallelogrammet, som derfor har areal ½ det(AB,AC). Jeg håber, at du er klar over, hvat det(AB,AC) betyder. Ellers må jeg uddybe.


Skriv et svar til: Et koordinatsystem

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.