Matematik

Mat - Hjælp

20. januar 2010 af gawadaa (Slettet) - Niveau: A-niveau

Har svært ved at løse denne opgave? Nogle der kunne hjælp


Der løber vand fra en vandhane ned i et badekar med en hastighed på 0,4 L/s.
Bundproppen i badekaret er lidt utæt, så vandet løber samtidigt ud af badekarret med en
hastighed, der er proportional med vandmængden i badekarret (målt i L). Det oplyses, at
proportionalitetskonstanten er 0,001 s−1 .

a) Indfør passende variable, og opstil en differentialligning, der beskriver, hvordan
vandmængden i badekarret ændrer sig med tiden.


 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2010 af peter lind

lad y være vandmængden i badekarret. Den totale hastighed af vandet er så dy/dt


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. januar 2010 af sigmund (Slettet)

 Qtil = 0.4 L/s og Qud = 0.001*V L/s. Sæt Q = dV/dt og skriv d[Vtil]/dt = 0.4 og d[Vud]/dt = 0.001*V. Sammenlagt har vi så dV/dt = 0.4 - 0.001*V.


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2011 af pinelerpy (Slettet)

lol.. det er da forkert ??? desuden siger opgaven at proportionalitetskonstanten = 0.001*s^-1

dvs at prop konstanten = 0.001 / s

vi kalder mængden af vand for m og opstiller differentialligningen:

m' = MÆNGDEN AF VAND (0.4*t) MINUS det der ryger ud som er (0.001/s)*0.4*t fordi der står: så vandet løber samtidigt ud af badekarret med en hastighed, der er proportional med vandmængden i badekarret.

det ser lidt fjumret du så jeg skriver den rigtigt:

m' = 0.4*t - ((0.001/s)*0.4*t)

0.4*t er mængden af vand der kommer ind

((0.001/s)*0.4*t) er mængden af vand der ryger ud som opgaven siger det..

håber du forstår og at det er rigtigt :D


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. februar 2011 af peter lind

Det er #2 der er rigtig. m' (eller V') er hastigheden af vandet som løber ind - hastigheden det løber ud med.  #3 blander vistnok det sammen med at når vandet løber ind med hastigheden 0,4 så er mængden af vand der er løbet ind  i karret 0,4*t tilsvarende med det andet led.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2011 af duckduckduck (Slettet)

 V er så det samme som 0,4L/s?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. april 2011 af sigmund (Slettet)

Nej, V er volumen (mængden) af vand i badekarret. 0,4 L/s hastigheden, som vandet løber i badekarret med (Qtil).


Skriv et svar til: Mat - Hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.