Matematik

ligning for cirkel

20. januar 2010 af klinki (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej jeg sidder og laver matematik projekt og kan ikke komme videre med dette spørgsmål:

vedlhæftede figur viser en tegning af en bro, placeret i et koordinatsystem, x-aksen følger terrænet i bunden af sænkningen. Broen er symmetrisk omkring y-aksen.


Buen ATB er en parabel med toppunkt T = (0,25). Buen AQB er en cirkelbue, med en radius R = 1000 og centrum C
Punkt Q = (0,11). Alle mål i meter


Mellem parablen og cirkelbuen ses en række skrå afstivninger. Den vandrette afstand mellem de punkter, hvor afstivningerne rammer cirkelbuen, er 12,5 m



- opstil en ligning for cirklen
- opstil en funktionsforskrift for den del af cirklen der indeholder cirkelbuen ABQ
 

Håber der er nogen der kan hjælpe mig. På forhånd TUSINDMILLIONER tak :)

Vedhæftet fil: 2010-01-20_174720.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2010 af Isomorphician

Benyt cirklens ligning:

(x - a)2 + (y - b)2 = r2, hvor (a, b) er centrumskoordinaterne og r er radius.

Omskriv derefter til en funktion af y udtrykt ved x (y = .......).


Svar #2
21. januar 2010 af klinki (Slettet)

øhm, ja jeg var også selv kommet frem til at bruge cirklens ligning, og har regnet mig frem til a og b, men kan ikke se hvilke x og t koordinater jeg skal bruge.. jeg kender dem fra punkterne A, B og Q.
 

A = (-50,11)

B = (50,11)

Q = (0,11)   - har jeg fundet ud fra oplyste tal, men er det nogen af dem jeg skal bruge eller skal jeg finde frem til x og y ?


Svar #3
21. januar 2010 af klinki (Slettet)

ups fejl,  jeg kender:

A = (-50,y)     B = (50,y)     Q = (0,11)   - havde glemt at broen er en cirkel


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. januar 2010 af Isomorphician

Centrum må være (0, -989).


Svar #5
21. januar 2010 af klinki (Slettet)

ja det har jeg som sagt også fundet, men centrum er jo (a,b) mit spørgsmål var hvilke x og y koordinater jeg skal sætte ind.


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. januar 2010 af Isomorphician

Ingen.

Cirklens ligning er: x2 + (y - 989)2 = 10002


Svar #7
21. januar 2010 af klinki (Slettet)

så kan den da ikke løses...


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. januar 2010 af Isomorphician

Hvad er det du vil løse?


Svar #9
21. januar 2010 af klinki (Slettet)

hvad x og y er ??


Brugbart svar (0)

Svar #10
21. januar 2010 af Isomorphician

Hvor står det i opgaven?


Svar #11
21. januar 2010 af klinki (Slettet)

ja okay, det har du ret i, men mener bare selv at det ikke giver nogen mening at skrive en ligning op som ikke skal løses..

men jeg takker mange gange for hjælpen !


Brugbart svar (0)

Svar #12
21. januar 2010 af Isomorphician

Det er kun hvis du får til opgave at finde et bestemt punkt at bestemte x- og y-værdier er interessante.


Brugbart svar (0)

Svar #13
21. januar 2010 af piper (Slettet)

#11

Jeg tror, du har bevæget dig ud i en tanketorsk. Med al respekt :) Det giver ingen mening at bede om at løse cirklens ligning. Det er en mængde bestående af talpar, som opfylder at befinde sig på cirklens periferi.

Undskyld at jeg blandede mig :)


Svar #14
22. januar 2010 af klinki (Slettet)

haha det har du ret i ;)


Skriv et svar til: ligning for cirkel

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.