Fysik

Jordskælvsbølger

21. januar 2010 af Mhajjaj (Slettet) - Niveau: B-niveau

1 Centret for et jordskælv kaldes hypocentrum. Der udsendes forskellige typer af bølger ved et jordskælv:

P-bølger: Pressure waves = længdebølger, som giver de første jordskælvsrystelser.

S-bølger: Shear waves = tværbølger, som giver de næste jordskælvsrystelser.

Til sidst kommer de såkaldte overfladebølger.

I Jordens skorpe antages en jordskælvsbølge af P-typen at have en hastighed på 7,26 km/s og en af S-typen en hastighed på 4,60 km/s. En seismograf registrerer P-bøl¬gens ankomst 5 min 36 s før S-bølgens.

a) Hvad er afstanden fra seismografen til jord-skælvets hypocentrum?

b) Hvor mange forskellige seismiske stationer er nødvendige for at lokalisere et jord-skælvs hypocentrum?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Du skal beregne en afstand, og du kender den tid og hastighed, hvormed bølgen tilbagelægger denne afstand.

Til b) skal du selv ind og tænke lidt over problemstillingen.


Svar #2
24. januar 2010 af Mhajjaj (Slettet)

Jamen hvilken formel skal jeg bruge til at udregne afstanden med.

Jeg er helt lost mht. opgaven kan du specificere dig mere :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#2: Hastighed er tilbagelagt afstand pr. tid - altså:

v = s/t. du får opgivet v og t - eller essentielt får du opgivet to hastigheder og så forskellen i t mellem den tid de bliver registreret.


Skriv et svar til: Jordskælvsbølger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.