Matematik

Trekant, median beregning

23. januar 2010 af Lineaj (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal bestemme længden af medianen fra B. Jeg har alle siderne -

Side a = 10 . Side b=15 . Side c =21.

HVordan skal jeg gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2010 af peter lind

Tegn trekanten op med medianen. Medianen deler trekanten i 2 andre trekanter, hvor du kender 2 sider samt den vinkel som var i den oprindelige trekant(Den kan du finde af udvidet Pytagoras).


Brugbart svar (3)

Svar #2
23. januar 2010 af mathon

mb = (1/2)·√(2·(a2+c2) - b2)


Svar #3
23. januar 2010 af Lineaj (Slettet)

Altså jeg skal tegne den i fuld størrelse?


Svar #4
23. januar 2010 af Lineaj (Slettet)

#2
 

mb = (1/2)·√(2·(a2+c2) - b2)

Hvad er det for en formel?


Brugbart svar (0)

Svar #5
23. januar 2010 af mathon

medianformlen i en vilkårlig trekant

som du kommer frem til ved brug af cos-relationen = udvidet Pytagoras to gange
samt
         cos(180º-V) = -cos(V)
 


Brugbart svar (6)

Svar #6
23. januar 2010 af mathon

generelt
             ma = (1/2)·√(2·(b2+c2) - a2)

             mb = (1/2)·√(2·(a2+c2) - b2)

             mc = (1/2)·√(2·(a2+b2) - c2)

            


Svar #7
23. januar 2010 af Lineaj (Slettet)

Kan jeg beragne den cosinus eller sinus relation?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. januar 2010 af mathon

genlæs #5


Brugbart svar (1)

Svar #9
23. januar 2010 af mathon

du får

           a2 = (b/2)2 + mb2 - b·mb·cos(V)

           c2 = (b/2)2 + mb2 + b·mb·cos(V)                    da cos(180º-V) = -cos(V)

ligningerne adderes

           a2 + c2 = (b2/2) + 2mb2

           2(a2 + c2) = b2 + 4mb =

           (2mb)2 = 2(a2 + c2) - b2

            2mb = √(2(a2 + c2) - b2)

            mb = (1/2)·√(2(a2 + c2) - b2)

dvs

            mb = (1/2)·√(2(102 + 212) - 152)


Brugbart svar (0)

Svar #10
22. april 2021 af matlover21

Kan vi få teorien bag formlen? Da både vi og vores matematiklære ikke har set formlen før.

Mvh. Emil Neumann og Lukas Nielsen.


Brugbart svar (0)

Svar #11
22. april 2021 af mathon

Medianen deler trekanten i to.

Medianen er fælles side i de to fremkomne trekanter.

Brug  cosinusrelationen på dem begge og
fortsæt som i #9.


Skriv et svar til: Trekant, median beregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.