Matematik

Bestem forskriften til den linære funktion f(x)

27. januar 2010 af XxTesserxX (Slettet)

Hej allesammen.

Jeg er så uheldig at have glemt hvordan man finder forskriften på en lineær funktion.

Den går gennem (-2,3), (0,1), (2,0), (4,-2) og (6,-3)

Hvordan bestemmer jeg forskriften på denne ligning.?

Jeg ved den har noget at gøre med y=ax+b Kan bare ikke finde en sammenhæng.

Please hjælp mig..


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2010 af Anne5 (Slettet)

du skal tage to af koordinaterne ex. (-2,3) og (2,0) og sætte ind i formlen y2-y1 / x2-x1

der finder du a (hældningdtallet) og sætter den ind i en ligningen y=ax+b og tager en af y-værdierne ind på y´s plads og regner den derefter som en ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2010 af Maskinen (Slettet)

Hvis du er i tvivl om foreskiften, så indsæt punkterne i et koordinatsystem i fx excel, og bed den om at finde ligningen. 

x      y
-2     3
0      1
2      0
4     -2
6     -3

f(x)=-0,75*x + 1,3 
R^2 = 0,98 


Svar #3
27. januar 2010 af XxTesserxX (Slettet)

Mange tak :)

Anne5: Jeg forstår ikke helt. Hvis man siger 0-3/2-(-2) så giver det 0,5 men hvordan kan det hænge sammen, hvis lommeregneren siger at det skal være 0,75?

Maskinen: Dum som jeg er, havde jeg ikke tænk over at bruge lommeregne.. :D Men kunne nu godt tænke mig at vide hvordan man skulle gøre det i hånden, og stadig få det rigtige resultat.. :S


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2010 af FredAstair (Slettet)

 Når jeg gør det i hånden plejer jeg at tegne grafen, i dette tilfælde skal du bruge mm-papir, og så aflæse 2 punkter på LINJEN, ikke de opgivne punkter. Prøv det.


Svar #5
27. januar 2010 af XxTesserxX (Slettet)

Hej FredAstair.
Når jeg tegner den i hånden, ser den helt forkert ud. Den bliver sådan lidt buet i det og er slet ikke lineær, men jeg bruger så også bare almindeligt ternet papir på 0,5x0,5. Men gør det nogen forskel?


Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2010 af Danielras (Slettet)

Der er heller ingen lineær funktion som går igennem de 5 punkter. Mon ikke du skal lave regression, dvs. finde den lineære funktion som bedst passer til din data?


Skriv et svar til: Bestem forskriften til den linære funktion f(x)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.