Fysik

kordensator

27. januar 2010 af jesperher (Slettet) - Niveau: A-niveau

jeg har desværre ikke særligt meget styr på alle de værdier og symboler som bliver brugt i dette emne, og har desværre svært ved at lave denne opgave..

jeg har indsat nogle andre tal end dem i opgaven for også selv at kunne beregne det.

men hvis vi nu siger at:

en kordensator på 15 μF er ladet op til 40V.

den aflades gennem en modstand på 47kΩ.

hvor stor er spændingen efter 0.60 sekunder?

hvor lang til går der før spændingen er faldet til 5V?

μ= ??

F= ??

V= volt

47 = kilo?

Ω=??

en kort forklaring på symbolerne ville hjælpe en del.. og så lige en funktion


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2010 af iinfinity (Slettet)

μ= My( det står for kapacitet)

F= tror jeg står for frekvens

Ω= modstand kilo volt er 1000 volt


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#1: Det er ikke helt rigtigt.

#0: μF står får mikro-Farad. Farad er enheden for kapacitans, mens mikro blot betyder, at du skal gange selve tallet med 10-6.

V står for spænding, altså volt.

47kΩ angiver modstanden i kredsløbet - den er altså på 47 kilo-Ohm. Ohm er enheden for modstand, mens kilo betyder, at du skal gange tallet med 103.

For at løse selve opgaven skal du slå formler op for hvordan spændingen over en kapacitor er som funktion af tiden, når den aflades. Den formel burde du kunne finde i din bog.


Svar #3
28. januar 2010 af jesperher (Slettet)

så, i(t) = k*e(-t*1/(R*C))   

men hvad står bogstaverne for?

er godt med på t er tiden, og e er ejlerstal..

men R og C?


Brugbart svar (1)

Svar #4
28. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#3: R er modstanden, som din kapacitor aflades henover. C er kapacitansen af din kapacitor. Husk at indsætte i SI-enheder.


Svar #5
28. januar 2010 af jesperher (Slettet)

ahh... og kapacitansen er de 15 μF   :)

og k er vel bare en konstant?


Brugbart svar (0)

Svar #6
28. januar 2010 af Jerslev (Slettet)

#5: Ja - som regel vil den være givet som strømstyrken ved t = 0.


Svar #7
28. januar 2010 af jesperher (Slettet)

det var også det jeg regnede mig frem til.. :D tusind tak for hjælpen..


Skriv et svar til: kordensator

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.