Matematik

Ligningssystemer

01. februar 2010 af MonaR (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hvordan regner man de ligninger ud? (man skal isolerere med noget)

1) 29x-47y = 3                        V                      -47x+76y = 5


2) x-y = 2                                    V                  x+y = 10


3) 15x+24y = 765                        V                 35x+56y = 1971


4) 8x+13y = 2                             V                    13x+21y = 3


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. februar 2010 af Basti88 (Slettet)

Isolér y eller x i den ene og indsæt i den anden.

Vi kan tage 2) da den er hurtigst og giver dig forståelsen.

x-y = 2 (isolér x)

x = 2 + y

Dette indsættes i:

x+y = 10 

2 + y + y = 10 (y bestemmes)

2y = 8

y = 4

Dette indsættes nu i ligningen vi startede med.

x = 2 + 4

x = 6 


Svar #2
01. februar 2010 af MonaR (Slettet)

hvad mener du med det stykke?

x-y = 2 (isolér x)

x = 2 + y

Dette indsættes i:

x+y = 10

2 + y + y = 10 (y bestemmes)
 


Brugbart svar (0)

Svar #3
01. februar 2010 af Basti88 (Slettet)

Ligning 1:  x-y =2 og ligning 2: x+y = 10

Bestem x eller y i ligning 1 - indsæt i ligning 2.

Dette er præcis hvad der er gjort overfor.

Ovenfor er: x isoleret i ligning 1, og indsættes i ligning 2.

y bestemmes i ligning 2 og indsættes i ligning 1 og denne løses så x bestemmes.


Svar #4
01. februar 2010 af MonaR (Slettet)

ok men kan du uddybe den metode, ellers med matematiske tegn osv? for så forstår jeg bedre.


Brugbart svar (0)

Svar #5
01. februar 2010 af Basti88 (Slettet)

Metoden kaldes substitutions metoden, der kan referes til wikipedia der gennemgår den hurtigt:

http://da.wikipedia.org/wiki/Substitutionsmetoden 

Det er en meget generel metode - men det er ikke alle undervisere der benytter denne til undervisningen. Jeg ved jo ikke hvilken metode du har lært - hvilket måske er problemet for dig, da du umiddelbart ikke har set/hørt om denne metode fra.

Ellers laver wikipedia en god gennemgang, med supplerende tekst.

Held og lykke med opgaven.


Svar #6
01. februar 2010 af MonaR (Slettet)

ok hvad med opg. 3 og 4 ?


Skriv et svar til: Ligningssystemer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.