Fysik

Hjælp.. Fysik opgave ( haster )

05. februar 2010 af Elizaa (Slettet) - Niveau: C-niveau

 Hjælp..

 </o:p>

Mangler og lave den sidste opgave. .

 </o:p>

Lys fra en bestemt overgang i hydrogen afbøjes 16,95 grader ( 1.orden) af et gitter med gitterkonstanten 1,667 * 10 ^16 m.

 </o:p>

a)    beregn lysets bølgelængde. 

 </o:p>

b)   beregn lysets fotonenergi i joule og i eV ?

 </o:p>

 </o:p>

Har lavet a’eren , men mangler opg b.

 </o:p>

Opgave a bliver til 486,0nm

 

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2010 af Jerslev (Slettet)

#0: Ud fra bølgelængden, som du har beregnet i opgave a), kan du finde lysets frekvens. Efterfølgende er energien i Joule givet ved:

Efot = h*f, hvor h er Plancks konstant og f er frekvensen på lyset.

Omregning til eV foregår via omregningsfaktoren. Der går 1,602*10-19 J/eV


Svar #2
05. februar 2010 af Elizaa (Slettet)

 Og hvordan regner man det ud. ?? Er helt Lost. Jeg har facitlisten , men jeg kan ikke få den til at passe sammen. 

Det skal blive 4,090' 10^-19 J = 2,553eV. Håber du kan hjælpe mig med det her :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2010 af mathon

d = 1,667 * 10 ^16 m er vist ikke realistisk


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. februar 2010 af oribaka (Slettet)

Jeg går ud fra at du mener ^-16 i stedet for ^16. Den fotoelektriske energi er givet som følger:

Efot = h * f

Sammenhængen mellem hastighed, frekvens og bølgelængde, l (skal være lambda), er som følger, hvor den efterfølgende omskrivning er til den for lys:

v = l * f  -->  c = l * f

Da du kender lysets hastighed, c, samt bølgelængden, l, kan du isolere frekvensen som følger, og efterfølgende foretage en verificerende dimensionsanalyse:

f = c / l = [m/s / m] = [s-1] - perfekt!

Substituer nu dette udtryk ind i energiudtrykket. Herved opnår du følgende:

Efot = h * c / l

Brug dine tal og så kan du lynhurtigt spytte en energi i Joule ud. Efterfølgende sker omregningen til eV som beskrevet af #2.


Svar #5
05. februar 2010 af Elizaa (Slettet)

Mange tak ;)

Skriv et svar til: Hjælp.. Fysik opgave ( haster )

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.