Fysik

Hjælp til fysik spørgsmål

10. februar 2010 af jimborch (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

 En cyklist kører i let modvind på en vandret vej.
Cyklisten holder en konstant fart på v=20 km/h, og træder jævnt i pedalerne.
Se billedet til højre for placering af hjul, tandhjul og pedaler.
Baghjulets radius er R=0.33 m. Det bagerste tandhjul har radius rb=3.5 cm og det forreste tandhjul (også kaldet klingen) har radius rf =8.5 cm. Hver pedalarm har længden L=16 cm, målt fra centrum af tandhjulet.

a)
Bestem et udtryk for den største og den mindste værdi af pedalernes hastighed udtrykt ved de angivne radier, samt L og v. Bestem desuden værdien af disse ved de opgivne talstørrelser.


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2010 af Cman (Slettet)

Je sidder med den samme opgave... er ret sikker på at man skal benytte

w=v/r

w= vinkelfrekvens

v=hastighed

r=radius

på en eller anden måde...


Svar #2
10. februar 2010 af jimborch (Slettet)

 Yea, måske.

Vi har løst den på denne måde:

N(2, y, A); -m*g+T[1] = m*a

N(2, x, B); mu[k]*m*g*cos(theta)-T[2]*cos(theta) = m*a

N(2, trisse); r*T[2]-r*T[1] = I[t]*a[z]

=

T[1] = m*a+m*g

T[2] = (mu[k]*m*g*cos(theta)-m*a)/cos(theta)

a = (r*T[2]-r*T[1])*r/I[t]

Det bliver så

a = -r^2*m*(-mu[k]*g*cos(theta)+a+cos(theta)*a+cos(theta)*g)/(I[t]*cos(theta))

Ved bare ikke helt om det er rigtigt.

Ikke noget særligt pænt udtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. februar 2010 af bobowic (Slettet)

Hej drenge. Jeg ved ikke om det er mig eller jer der har fat i den lange ende, men jeg har løst opgaven på følgende måde:

Først omregnede jeg hastigheden til m/s

Derefter udregnede jeg, hvor mange omdrejninger baghjulet tager per sekund ved denne hastighed (=2,6807 omdr.)

Så fandt jeg omkredsen af hhv. det lille og det store tandhjul og udregnede, hvor mange omgange det store tandhjul tog for hver omdrejning, det lille lavede (=0,4118 omdrejninger)

Så udregnede jeg den store klinges omdrejningshastighed/sekund (lille omega) ved at dividere det lille tandhjuls omdrejningstal med klingens (= 6,5097 omdrejninger/sekund) Du kan nemt omregne dette tal til radianer/s ved at gange med 2...

Til slut gangede jeg lille omega (klingens omdrejningshastighed) med pedalarmens længde, og fandt dermed pedalernes hastighed (1,0415m/s)

Giv venligst feedback på mine udregninger

Mvh


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. februar 2010 af bobowic (Slettet)

PS. jimborch, du har vist postet svaret til opgave 1 under denne tråd, som omhandler opgave 2. Men vi har fået samme resultat i den opgave. Hvis du smækker den ind på TI-89 og beder svinet om at "simplify", og så regner lidt hovedregning på resultatet, så får du til sidst et udtryk der hedder længde/s^2, hvilket nemt kan omregnes til rad/s^2!


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. februar 2010 af tanjas1988 (Slettet)

 til bobowic

Jeg ender også med det samme resultat, men har regnet en smule anderledes end dig. Hvordan finder du den største og mindste hastighed. jeg tænkte på at diff. udtrykket men det går ikke helt. 


Brugbart svar (1)

Svar #6
14. februar 2010 af bobowic (Slettet)

Jeg har også tænkt længe over det, indtil en af mine drenge fandt svaret... Du skal finde den største og mindte hastighed ifht. vejen. Cyklens hastighed er 20km/t = 5,55m/s, og den radielle pedalhastighed er  vist 1,04m/s. Derfor må den maksimale pedalhastighed være 6,59m/s når pedalen er i øverste position, og dermed på vej fremad, og 4,51m/s, når pedalen er i nederste position, og dermed på vej i modsatte retning ifht. cyklens bevægelse ifht. vejen. Håber, det giver mening for dig.

Held og lykke


Skriv et svar til: Hjælp til fysik spørgsmål

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.