Biologi

Hjælp til genetik og nedarvning

13. februar 2010 af screezer (Slettet)

Hejsa.

Jeg er normalt ikke typen der beder om hjælp til mine opgaver, men i dette tilfælde føler jeg mig godt og grundigt F*****

Vi har i biologi arbejdet med arvelige bygningstræk og foretog forleden nogle undersøgelser, angående mængden af folk med blå/brune øjne osv. (se vedhæftede fil)

Følgende spørgsmål er dog yderst forvirrende. 

1. Hvad forklarer fænotypevariationen inden for bygningstrækkene i dit skema på DNA-niveau

Jeg forstår for det første ikke hvad der menes med 'DNA-niveau'. Derudover har jeg store problemer med at forstå hvordan jeg skal konkludere noget om variationen i fænotyper, ud fra de tal jeg er givet. Måske noget i retning af at der er en variation og at denne skyldes.. ?

4. Giv et bud på om bygningstrækkene i dit skema er monogene eller polygene, begrund dit svar!

Med undtagelse af tungerulning og folde hænder, mener jeg at der kan argumenteres for at resten af bygningstrækkene er polygene, også øjne, da man jo også kan have grønne øjne. Er dette korrekt?

5. Lav et stamtræ og et krydsningsskema der forklarer din egen øjenfarve ud fra resultatet i din familie - der antages i første omgang monogen autosomal arv.

<- (når arven er dominant står der i min bog at ca. halvdelen vil arve egenskaben mens kun 1/4 vil arve den hvis egenskaben er recessiv. Problemet er for mig at jeg er mulat (halvt afrikaner), og det at jeg skulle være i stand til at kunne få blå øjne eller det at min mor skulle kunne have genotypen Bb, har jeg meget svært ved at forholde mig til. Hvad mener i?) 

FAR/MOR ->         B                      B
b                            Bb                   Bb
b (eller B, uvist) Bb (eller BB)  Bb (eller BB)
 

Har selv været i stand til at svare på spørgsmålene imellem disse (2, 3, 6)...

Håber at nogen er i stand til at hjælpe. På forhånd tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
14. februar 2010 af AE-1 (Slettet)

Jeg tror formålet med spøgsmål 1 er at få dig til at diskutere om der er en overvægt af en fænotype frem for en anden. Ses der en overvægt af en egenskab, kunne det godt tyde på at genet herfor (på "DNA-niveau"), er dominerinde, da et dominernde gen kun skal være til stede på et af de homologe kromosomer for at blive udstrykt i fænotypen, mens et reccisivt gen skal sidde på begge homologer for at blive udtrykt. Her er det ikke bare nok med et Der vil derfor være en tendens til at egenskaber som er styret af dominante gener, også vil dominere antallet af fænotyper.

Dog skal kan man ikke følge denne argumentation blindt og slutte at hvis en særlig fænotype er fremherskende, så er genet herfor dominerende. Etnografi og geografi kan gøre betyde at ellers reccesive egenskaber udtrykkes hyppigst i fænotypen. F.eks. vil man sagtens kunne finde Svenske landsbyer hvor langt størstedelen har blå øjne selvom denne genet herfor er reccesivt i forhold til genet for blå øjne.

Mht. 4, vil jeg mene at det med de grønne øjne ikke nødvendigvis betyder at øjenfarven er polygent bestemt. Der kan jo for så vidt godt sidde et gen for grønne øjne i stedet for genet for brune. Øjenfarven vil således være bestemt af et gen (for grønne øjne) og således altså monogent bestemt.

Jeg tror nu alligevel at du har ret i at øjenfarven er et polygent bygningstræk, men jeg ville nok argumentere med at der findes rigtig mange nuacer af øjenfarver når man kommer helt tæt på og kigger. Hvis øjenfarve var monogent bestemt, ville det betyde at der skulle være et gen for hver enkelt nuance, og at der skulle være så mange versioner af det samme gen, er ret utænkelig. Altså må øjenfarven være en bestemt at flere gener. Ligesåsnart man kan "blande" fra flere forskellige gener, kan der opstå en lang række forskellige nuancer på baggrund af relativt få forskellige gener. Noget der også tager for at øjenfarve skulle være polygent bestemt, er at man hos nogen, kan se en tofarvet hornhinde. At der f.eks. er brunt omkring pupillern hvorefter farven bliver blå/grå når man kommer længere ud. Her er det tydeligt at der må være to forskellige gener som er styrende for øjenfarven.

Og med hensyn til dit stamtræ. Jeg kan næsten regne ud at det er din mor der er afrikaner, og jo hun kan næsten kun være BB (hvor B symboliserer det dominerende gen for brune øjne). Hvis hun var Bb (b symboliserer det reccisive gen for blå øjne), ville hun stadig have brune øjne, ja, men det ville ikke være et ret almindelig genotype at have som afrikaner.

Hvis Bb var en almindelig genotype i afrika, ville krydsningsskemaet se således ud hver gang to med denne genotype fandt sammen:

                   B         b

B               BB        Bb

b               Bb        bb

Der ville altså således være 25% chance for at et barn med genotypen bb og således blå øjne blev født. Vi ser næsten kun brune øjne hos afrikanere og derfor er det meget sandsynligt at din mor har genotypen BB.

Og med hensyn til din far. Hvis han har blå øjne så er han bb. Brune så er han Bb eller BB. Du burde ikke være i tvivl om hvorvidt han var bb eller Bb.


Svar #2
14. februar 2010 af screezer (Slettet)

Arh, det dæmmede op for en masse :) Tusind tak!

(Og ja selvfølgelig kan min far ikke være Bb :s)


Skriv et svar til: Hjælp til genetik og nedarvning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.