Matematik

opstil model

13. februar 2010 af Junukk (Slettet) - Niveau: B-niveau

hej, håber der er en der kan hjælpe mig, kan slet slet ikke huske hvordan jeg gør.

opgaven lyder:

i 1968 blev der fanget 4000 tons ål i Danmark. efter 1968 er fangsten af ål med god tilnærmelse aftaget med 5,2 % pr. år.

a) opstil en model, der beskriver fangsen af ål som funktion af antal år efter 1968.

b) hvor mange procent aftager fangsten af ål i en 5-årsperiode?

håber nogen kan hjælpe mig på rette vej :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. februar 2010 af PeterValberg

fangsten f som en funktion af x år efter 1968 kan beskrives med forskriften:

f(x) = 4000·0,948x  [ tons ål ]

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
13. februar 2010 af Junukk (Slettet)

årh ja, selvfølgelig. tusind tak!


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. februar 2010 af Duffy

Generelt:

Brug formlen

r5år = [ (1+r1år)n - 1] * 100%


b)

I dit tilfælde er

r = -0,052    [- 5,2%]

n = 5 (dvs 1973)


Svar #4
13. februar 2010 af Junukk (Slettet)

kan det passe den giver 23 % så?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2011 af Simonk123 (Slettet)

Hvor får man 0,948 fra :)?


Svar #6
07. marts 2011 af Junukk (Slettet)

ved at finde a. men ved det falder med 5,2 % jo


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. marts 2011 af Simonk123 (Slettet)

Jeg kan ikke lige se mig ud af det, kan du vise det i et regnestykke ?


Svar #8
07. marts 2011 af Junukk (Slettet)

1-0,052


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. marts 2011 af Simonk123 (Slettet)

mange tak, kan godt se det nu


Skriv et svar til: opstil model

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.