Matematik

Vektor

16. februar 2010 af digitron7 (Slettet)

På figuren ses et kvadrat ABCD ( kunne ikke får det med ind, men det forstiller en pyramide) den har sidelængder 6. Midtpunkten af siden AD kaldes M. Punktet P ligger inde i kvadratet og er bestemt ved at |BP| = |CP| = |MP|

nu skal jeg så bestemme |MP|

Håber på lidt hjælp...


Brugbart svar (1)

Svar #1
16. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

En pyramide er en 3-dimensional figur. Din opgave foregår i en plan.

Punktet P ligger lige langt fra M, B, og C, så det er centrum i den cirkel, der går gennem M, B, og C. Forlæng linien gennem M og P til skæring med liniestykket  BC, og kald det E. Af symmetrigrunde fremgår det, at ME er vinkelret på BC, og at |EB| = 3. Kald længden |MP| = x, og længden |PE| = y. Da har vi

x + y = 6

Af den retvinklede trekant PEB får vi nu

y2 + 32 = x2, eller

x2 - y2 = (x+y)(x-y) = 9, dvs

x-y = 9/(x+y) = 9/6 = 3/2

Heraf fås

2x = 6 + 3/2 = 15/2, og dvs

x = |MP| = 15/4 = 3,75


Svar #2
16. februar 2010 af digitron7 (Slettet)

Okey, men der er lige to ting jeg ikke helt forstå: Hvordan får du det lige pludselig til at give i anden?

Og hvordan får du det til at give 9/6 = 3/2 ???

Men ellers tak for hjælpen.


Brugbart svar (1)

Svar #3
16. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du skal bruge Pythagoras' sætning om, at i en retvinklet trekant er summen af kateternes kvadrater lig med kvadratet på hypotenusen: a2 + b2 = c2 .

Og 9/6 kommer fra, at x+y = 6


Svar #4
17. februar 2010 af digitron7 (Slettet)

Okey, nu er jeg indforstået med det. Der er bare en ting som holder problemer og det er 2x = 6 + 3/2 = 15/2, hvordan får du 2x, og hvor komme 6 fra


Brugbart svar (1)

Svar #5
17. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

Du finder frem til de to ligninger

x + y = 6      og

x - y = 3/2

Læg ligningerne sammen, så forsvinder y, og du har bare den ene ligning i x.


Svar #6
18. februar 2010 af digitron7 (Slettet)

Okey mange tak for den stor hjælp du har ødet :)


Skriv et svar til: Vektor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.