Matematik

har brug for hjælp til en opgave.

16. februar 2010 af pernguyen (Slettet) - Niveau: B-niveau

har problemer med hvordan man kommer i gang i denne opgave.

Vedhæftet fil: opgave.jpg

Brugbart svar (1)

Svar #1
17. februar 2010 af Andersen11 (Slettet)

a) Vi kalder koordinatsystemets begyndelsespunkt O. Det er skæringspunktet mellem de to veje. Vi kalder cirklens centrum C. De to liniestykker OA og OB er tangenter til cirklen, og de er lige lange. Da begge vinklerne OAC og OBC er rette, er vinklerne AOB og ACB komplementære (deres vinkelsum er 180o). Liniestykket CO deler vinklen ACB i to lige store vinkler; den halverer altså vinklen ACB. Vi ser nu på den retvinklede trekant AOC. Den har AC som den ene katete, og denne er også radius i cirklen, og har altså længden r = 500 m. Vinklen ACB = 76o, så vinklen ACO = 38o. Dermed har vi længden |OA| = |OB| = 500m•tan38o . Vi kan nu nedskrive koordinaterne for C:

C = (|OB|, -500m) = (500m•tan38o , -500m) = (390,64m , -500m) = (xc, yc) . Dermed får vi cirklens ligning

(x - xc)2 + (y - yc)2 = r2 = 5002 m2

b) Vi har umiddelbart koordinaterne for punktet B:

B = (|OB|, 0) = (500m•tan38o , 0) = (390,64m , 0).

Punktet A's koordinater er kateter i en retvinklet trekant med hypotenuse OA, og hvis ene vinkel er 76o . Punktet A ligger i III kvadrant, så begge dets koordinater er negative:

A = (-|OA|cos76o , -|OA|sin76o) = (-500m•tan38o•cos76o , -500m•tan38o•sin76o) = (-94,51m , -379,04m )

c) Længden af den oprindelige vej fra A via O til B er 2|OA| = 1000m•tan38o = 781,29m

Cirkelbuen AB spænder over en vinkel på 76o , så dens længde er 2•π•500m•76/360 = 663,23m. Vejen er dermed blevet korterer med differencen 781,29m - 663,23m = 118,06m


Skriv et svar til: har brug for hjælp til en opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.