Kemi

Mængdeberegning Kemi C

19. februar 2010 af MAaen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Jeg har fået denne opgave, og da jeg har svært ved at finde ud af hvad jeg skal, ville jeg lige prøve herinde? Håber der er nogle som kan hjælpe. På forhånd tak.

Beregn massen af den mængde ethanol (alkohol), som teoretisk set kan dannes ved gæring af 1,00 kg sukker. Reaktionsskemaet er: C12H22O11 + H2O --> 4CH3CH2OH + 4CO2


Brugbart svar (2)

Svar #1
19. februar 2010 af Joelle (Slettet)

Du kender massen af sukker C12H22O11, som er 1,00 kg --> lav til gram

du kan beregne M ved at slå op i periodiske system

Så derefter berenger du stofmængden for sukker ved brug formlen n=m/M

Du Har reaktionensligningen som fortæller dig at det er i forhold 1:4, derefter kan du finde stofmængden for ethanol og bruge m = n *M


Brugbart svar (2)

Svar #2
21. februar 2010 af mathon

                                                           C12H22O11  +  H2O  →   4C2H6O  +  4CO2
ækvivalente stofmængder i mol:                   1                                  4                  
ækvivalente stofmængder i g:                    342,30                       4· 46,07                                                   
                                                                    342,30                        184,28
aktuelle mængder i g:                                 1000                                x
 

teoretisk ethanol-mængde:       x/(184,28 g) = (1000/342,30)

                                                  x = (1000/342,30)·(184,28 g)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. marts 2013 af walterlystfisker (Slettet)

Er det ikke således beregningen skal se ud? Så bliver stofmængden ens på begge sider af reaktionspilen.

Mængde af alkohol og kuldioxid beregnet for 1000 gram sukker    
Afstemt reaktionsskema:                 C12H22O11 + H2O -----> 4C2H5OH + 4CO2
Ækvivalente stofmængder i mol:           1                1                 4                 4
Ækvivalente stofmængder i g:        342,18008     18,01528  184,19616    175,9992
Molarmassen er ens på begge sider:        360,19536                  360,19536
Massen skal være konstant: mængden af sukker  = mængde af alkohol + mængde af kuldioxid
Aktuelle mængder i g:                              1000                          x                  y
Teoretisk mængder                        1000/360,19536 =  x/184,19616  +   y/175,9992
Teoretisk mængder alkohol x = (1000/360,19536)*184,19616 =  511,38 gram   = 51%
Teoretisk mængder kuldioxid y = (1000/360,19536)*175,9992 =  488,62 gram  = 49%
Massen er konstant:   1000,00 gram 100%

 

Vedhæftet fil:sukker gæring.xlsx

Brugbart svar (0)

Svar #4
07. marts 2013 af walterlystfisker (Slettet)

Jeg beklager at reaktionsskemaet er blevet forandret ved copy/paste metoden. Nogle tal skulle være med sænket skrift.


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. marts 2013 af mathon

#3

spørgsmålet er udelukkende:

"Beregn massen af den mængde ethanol (alkohol), som teoretisk set kan dannes ved gæring af 1,00 kg sukker"

svaret er
                                            x = (1000/342,30)·(184,28 g) = 538,4 g ethanol pr kg sukker


Brugbart svar (1)

Svar #6
08. marts 2013 af walterlystfisker (Slettet)

Tak for svaret, men det var kun det halve svar, og en gentagelse af ovenstående. Derfor vil jeg gerne have svar på: Hvor mange gram kuldioxid CO2(masse) får man ved gæring af 1000 gram sukker?


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. marts 2013 af mathon

                                                               C12H22O11  +  H2O  →   4C2H6O  +  4CO2
ækvivalente stofmængder i mol:                   1                                                   4                  
ækvivalente stofmængder i g:                    342,30                                      
444,009
aktuelle mængder i g:                                342,30                                       176,036
                                                                   1000                                                y

 

teoretisk CO2-mængde:            y / (176,036 g) = (1000/342,30) = 2,92141

                                                  y = 2,92141·(176,036 g) = 514,27 g CO2


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. marts 2013 af walterlystfisker (Slettet)

Tak for dit svar

Det var også det resultat, som jeg forventede, at du ville komme med. Men vi har en sukker masse på 1000 gram, som ved gæring bliver til 538,36 gram ethanol og 514,27 gram kuldioxid, d.v.s en total masse på 1.052,63 gram. Vi har således fået en massetilvækst på 52,63 gram. Hvordan forklares dette, når massen er konstant her på jorden? Eller er den? Det er her filmen knækker for mig. Har du en forklaring, vil jeg meget gerne høre denne?


NB: Jeg anvender flg. for udregning af molmassen: H = 1,0079; O = 15,9994; C = 12,011 det giver for:


Vand H2O = 18,0152 g/mol  afrundet (18,02)


Sukker C12H22O11 = 342,2992 g/mol afrundet (342,30)


Alkohol C2H5OH = 46,0688 g/mol afrundet (46,07)


Kuldioxid CO2 =44,0098 g/mol afrundet (44,01)


MVH


Brugbart svar (1)

Svar #9
08. marts 2013 af mathon

 

                                                        C12H22O11      +       H2O     --->    4 C2H6O    +    4 CO2

                                                            1000 g                52,6 g              538,4 g         514,3 g

 

            H2O:
2,92141 • (18,015 g) = 52,6 g


Brugbart svar (1)

Svar #10
09. marts 2013 af mathon

 

                                                                ...massen er konstant


Brugbart svar (0)

Svar #11
10. marts 2013 af walterlystfisker (Slettet)

Tak for dit svar og du gjorde mig opmærksom på, at jeg havde glemt en af reaktanterne i processen. Jeg havde dog skrevet H2O ind i reaktionsligningen, men ”glemte” at tage værdien med i mine beregninger.
Nu er mit Excel regneark klar til brug for DIY folket.
1. Hjemmebrygger af vin og øl
2. Akvariefolket til CO2 fremstilling
3. Elektronikfolket til ætsning af PCB
4. Hjemmesaltning af kød og fisk til røgning
En fil er vedhæftet

Vedhæftet fil:fermentation.xlsx

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. september 2016 af Miigak (Slettet)

C4H8S+7O2------>4CO2+4H2O+SO2 hvordan kan man beregn masserne af de øvrige stoffer i reaktionen .?


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. september 2016 af Skaljeglavedinelektier

Hvilke oplysninger har du - udover reaktionsskemaet. 


Skriv et svar til: Mængdeberegning Kemi C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.