Matematik

2 opgaver

09. februar 2005 af rizza (Slettet)
hej alle.
I min aflevering til i morgen har jeg virkelig problemer med 2 opgaver, og søger lidt hjælp. Her er den ene:

1) Det handler om hvor meget materialetykkelse der skal til for at nedsæte intensiteten af radioaktiv stråling til 2,5% af intensiteten af strålingen i det fri. Eks:
30 cm beton
45 cm jord

Det antages at intensiteten af den radioaktive stråling, der trænger igennem et materialer med tykkelsen x, er en eksponentielt aftagende funktion af x.

- Med hvor mange procent nedsættes intensiteten, når den radioaktive stråling trænger igennem en 25 cm tyk jordvold?

- Bestem tykkelsen af en betonvæg, der kan nedsætte intensiteten til 1% af den oprindelige.

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

rizza:

Kald den relative strålingsintensitet for I (intensitet efter passage af materialet målt i forhold til før passagen). Da denne aftager eksponentielt med materialetykkelsen x(cm), har vi en funktion på formen;

I(x) = I(0)*exp(-b*x)

hvor I(0) = 100% er intensiteten i det fri.

Af opgaveteksten aflæses for jord, at

I(45) = 2.5%.

Beregn konstanten b. Derefter kan du løse det første spørgsmål.

Bemærkning: b omtales i fysik som 'den lineære absorptionskoefficient' for det pågældende materiale.

//Singularity

Svar #2
09. februar 2005 af rizza (Slettet)

hvordan beregner jeg b? ;o)
Jeg har opskrevet følgende:
2,5 = 100 * (-b)^x

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#2: Pas på. Du glemmer, at det sidste led er eksponentielt. Sådan her;

2.5 = 100*exp(-b*x)

Division med 100 giver

0.025 = exp(-b*x)

Logaritmér begge sider, dvs. tag den naturlige logaritme. Derefter kan du nok se, hvordan b isoleres.

//Singularity

Svar #4
09. februar 2005 af rizza (Slettet)

er lavet. takker

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. februar 2005 af Epsilon (Slettet)

#4: Dernæst skal du beregne I(25). Nu kender du jo b for materialet jord. Bemærk, hvad der reelt spørges til i første spørgsmål - undgå faldgruben.

//Singularity

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. februar 2005 af nørd (Slettet)

hallo man din mor er bedre til mat end dig

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. februar 2005 af Gamle stræber (Slettet)

#6: LOL, du stener nærmest ihjel snart, hva?!. Han kan da i det mindste stave korrekt; Hallo, mand, bedere. 3 fejl i én sætning. Det må jeg sige. Brug hellere tiden på at lave noget fornuftigt, som gavner dig!, som fx. at lære at stave!.
Utroligt, at du kan kritiserer en, når du selv går i folkeskole, du ved garanteret ik´ hvordan man kommer frem til resultatet, eller hvad de overhovedet talte om!..

Skriv et svar til: 2 opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.